sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Ciabattaa ja muita herkkuja

Eilen oli taas leivän leivontapäivä. Mietin aamulla mitä leipää tällä kertaa leipoisin. Olen nyt leiponut pari kertaa peräkkäin samoja sämpylöitä ja sitä edellisellä kerralla leivoin piimälimppua. Haluan saada jossain vaiheessa aikaiseksi listan riittävän erilaisia leipiä, jotta saamme mahdollisimman monipuolista tarjontaa leivästä. Uskon, että itse tehtyyn leipään kyllästyy ellei siihen saa riittävästi vaihtelevuutta.

Toiveeksi eiliselle päivälle muodostui ciabatta-leipä, sillä meillä oli illaksi punaviiniä ja sen kanssa olisi kiva napostella jotain. Ciabatta-leivän teko ei ole nopeaa, sillä taikinaa kohotetaan pitkään, yli kaksi tuntia. Leivän ja punaviinin kanssa nautittavaksi laitoin ostoslistalle vielä basilikaa, tomaatteja, mozzarellaa sekä napostelujuustoja. Rakastan basilikaa ja tomaatin kanssa se on mielestäni kuin taivaassa solmittu liitto. Meillä alkoi talviloma, joten halusin vähän herkuttelua.

Valkosipulia, valkosipulia...

 
Tuoretta basilikaa, sopii loistavasti tomaatin kaveriksi. Ehkä joskus
minulla on omaakin basilikaa. Se on vaan valitettavasti yksivuotinen.

 

Loman makuinen ciabatta
 

Ohjeesta tulee kaksi leipää. Ciabatta tarkoittaa suomeksi tossua tai tohvelia, joten se saa ulkoisesti näyttää kotitekoiselta ja epätasaiselta. Leipä maistuu parhaimmalta tuoreena.


25 g hiivaa 
5 dl haaleaa vettä 
2 tl suolaa
9 dl vehnäjauhoja 
1 dl ruisjauhoja  
2 rkl oliiviöljyä 
1 rkl siirappia
maun mukaan lisäksi yrttejä esim. basilikaa, valkosipulia tai vaikkapa oliivisiivuja ja aurinkokuivattua tomaattia. 

  • Liuota hiiva haaleaan veteen. Lisää suola ja puolet vehnäjauhoista. Sekoita löysäksi seokseksi. Lisää seuraavaksi oliiviöljy, siirappi, mahdolliset yrtit ja ruisjauhot. Alusta taikinaan loput vehnäjauhot. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Taikinan päälle hieman jauhoja ja peitä kulho liinalla. Kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa n. 2 tuntia. Meillä kun on talossa aika viileää, hyödynnän kohotukseen usein uunia. Laitan uunin päälle 30 asteeseen ja taikinan sinne kohoamaan. 
  • Kaada taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa ilmakuplat pois. Jaa taikina kahteen osaan. Muotoile osat kahdeksi pötköksi ja painele litteähköiksi jauhoisilla käsillä. Peitä liinalla ja  anna vielä kohota puolisen tuntia.
  • Paista 250 asteessa, uunin alatasolla 20 minuuttia. Voit laittaa uuniin vesikulhon, jotta leivän pinnasta tulee rapea. 

Valmiit leivät uunista ulos. Näissä leivissä on mausteena basilikaa, valkosipulia ja ripaus anista. Näistä leivistä tuli melko
paksut, ehkä ensi kerralla teen hieman pidemmät ja laihemmat nyt kun tiedän että paisuvat vielä muotoilun jälkeenkin.

Iltapala kahdelle. Ciabattaa, juustoja, basilika-tomaattisalaatti ja punaviiniä.
    Koska on loman alku ja lisäksi viikonloppu, päätimme paistaa myös lettuja. Pikkumies rakastaa herkkuja ja voisi syödä niitä vaikka kuinka paljon. Lettuja emme ole paistaneet pitkään aikaan, joten tänään on selkeästi niiden vuoro. Lettujen kanssa nautimme itse tehtyä omenahilloa ja mansikkasurvosta. Maistuu kesältä! Tykkään säilöä mansikan yleensä mansikkasurvoksena, jolloin mansikka ei ole liian makea kuten esim. kaupan hilloissa. Omenasta olen tehnyt hilloa. Olemme saaneet hakea omenia Tommin työkaverin puiden alta, omista puista niitä ei vielä tule.

    Lettuja herkkusuille


    4  munaa
    10 dl maitoa (voi korvata kivennäisvedellä)
    5 dl vehnäjauhoja
    1 tl suolaa
    1 dl sokeria
    2 tl vaniljasokeria
    25 g voita sulatettuna

    Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää joukkoon vatkaten maito, jauhot, suola ja sokerit sekä rasva. Anna taikinan turvota puolisen tuntia. Paista voin kanssa kuumassa pannussa.

    4 kommenttia:

    1. Ihanan kuuloinen ohje. Olen viimeksi tehnyt gluteenitonta leipää valmiistajauhoseoksesta, mutta lisäsin joukkoon kuivaamaani nokkosta tuomaan väriä, makua ja terveellisyyttä. Toimihan se, mutta ei nuo gluteenittomatleivät yllä oikeiden leipien tasolle.

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Leipä oli ihan hyvää, mutta ensi kerralla jätän valkosipulin pois. Valkosipuli tekee hieman "tunkkaisen" maun siihen. Hyvä kun otit nokkosen puheeksi! Nokkosta olen myös joskus laittanut sämpylöihin ja sitä löytyy pakkasesta vielä ja voisikin seuraavaan leipään laittaa joukkoon. Kohtahan se on taas, nokkoskausi :)

        Rakenteeltaan tästä tuli kivan kuohkea ja kuitenkin rapeakuorinen. Itse en ole kokeillut gluteenitonta leipää leipoa, lähipiirissäkään ei ole gluteenittomalla ruokavaliolla olevia, joten saa vapaasti leipoa normijauhoilla.

        Poista
    2. Tätä pitää kokeilla! On ihan totta, että kyllästyy, kun aina samaa, vaikka samalta ne kaupanleivätkin maistuu. Meillä laskee sämpylät aina, vaikka laittasin mitä, ja eipä niistä oikein kahta kertaa samanlaisia tule. Mallasvuokaleipiä oon tehnyt sillointällöin, mutta en saa niihin sitä makua, mitä tahtoisin, ei auta kuin harjotella ja muokkailla ohjetta, jospa se sopiva löytyisi :)

      VastaaPoista
    3. Selkeästi tämä on sellaista harjoittelua ja kokeilua, välillä onnistuu paremmin ja välillä huonommin. Sämpylät itsellänikin jostain syystä usein ovat vähän lässähtäneitä.

      VastaaPoista