torstai 11. helmikuuta 2016

Shoppailua käytettyjen tavaroiden markkinoilla

Jäin raskausaikana yksin ja luvassa oli tulevaisuus yksinhuoltajana. Koska arvelin talouden olevan tiukilla, varsinkin äitiyslomalla, aloin muokkaamaan ostokäyttäytymistäni entistä taloudellisempaan suuntaan. Kiinnostus maailman tilaa ja kertakäyttökulttuurin torjumista kohtaan oli herännyt jo joitain vuosia aiemmin, ja olin luopunut turhasta ostelusta. Kuten monilla naisilla, myös minulla oli nuorempana tapana käydä shoppailemassa eli kiertämässä kauppoja huvikseen. Monesti kaupoista tarttui käsiin kaikenlaista, yleensä suunnittelematonta. Kun rahaa oli enemmän, ei satunnainen shoppailu tuntunut taloudessa juurikaan.

Vaikka turhaa ostelua välttelinkin jo aiemmmin, lapsen syntymä toi tullessaan ison määrän uusia kuluja ja hankintoja. Jos kaiken haluaisi ostaa uutena, rahaa saisi kulumaan halvan henkilöauton verran. Lastenvaunut, turvakaukalo, pinnasänky, hoitopöytä, liinavaatteita, vaatteita jne.jne. Aloin surffailemaan netin käytetyn tavaran myyntipalstoilla ja facebook-kirpputoreilla. Huomasin äkkiä miten edullisesti lastenvaatteita ja -tarvikkeita löytyy. Aloin ostaa lapsenvaatteita myös ennakkoon eli kun käytettiin esim. kokoa 68, ostin jo varastoon kokoja 74 ja 80. Ennakkoon ostaminen on ollut hyvin hyödyllistä taloudelliselta kannalta. Käytetyn tavaran ostossa ei voi luottaa varmuudella, että sitä mitä tarvitaan löytyy juuri sillä hetkellä kun tarvitaan. Sen vuoksi pidän koko ajan mielessä mille on tulevaisuudessa tarvetta ja ostan silloin kun tavaraa tulee myyntiin sopivalla hinnalla.Yleensä minulla on esim. talvihaalarit ostettu jo puolta vuotta ennen tarvetta, silloin lähes uudenveroisia haalareita voi saada hyvin edullisesti.

Pyrin ostamaan lastenvaatteet yleensä pakettina eli maksan esim. muovikassillisesta
vaatteita 20 euroa. Näin vaatteiden kappalehinta on todella edullinen eikä haittaa
jos joku vaate onkin rikki tai liian kulunut.

Kun olin aloittanut käytetyn ostamisen lastenvaatteista, oli helppoa siirtyä myös muissa tavaroissa käytettyyn. Perinteisistä kirpputoreista en innostu, sillä usein tavarat ovat epäjärjestyksessä ja sekaisin, jolloin kokonaiskuvan saamiseen menee liiaksi aikaa. Käyn kuitenkin muutaman kerran vuodessa kiertelemässä kotikaupunkini kirpputorit. Nettipalstoilta ostaminen on helppoa ja esineistä on kuvat. Ostopäätöstä ei tarvitse tehdä samalla minuutilla, vaan voi hetken käyttää aikaa hintojen vertailuun ja harkintaan.

Käytetyn ostamisessa on hyvä huomioida muutama tärkeä sääntö

1. Älä rakastu tavaroihin

Jos ihastuu liiaksi näkemiinsä tavaroihin, niistä saattaa tulla pakkomielle. Kun jotain oikein haluaa,     siitä helposti maksaa myös liikaa. Voi olla ettei myyjä suostu tinkimään ja hinta jää liian korkeaksi, sillä monet myyjätkin rakastuvat tavaroihin ja arvottavat ne liian korkealle. Välillä myyjät jumiutuvat liiaksi siihen mitä ovat itse tavarasta maksaneet ja yrittävät saada enemmän kuin tavaran arvo oikeasti on. Voi olla myös, että kaupat jäävät muusta syystä syntymättä ja silloin pettymys voi olla suuri jos tavaraan on liiaksi rakastunut.

2. Mieti valmiiksi minkä hinnan olet valmis maksamaan

Monet ihmiset ylihinnoittelevat käytetyn tavaran. On hyvä miettiä valmiiksi mitä olet valmis      
maksamaan mistäkin tavarasta. Älä ylitä miettimääsi hintaa, sillä samanlaista tavaraa tulee kyllä    
uudelleen myyntiin. Tingata voi ja kaikki tekevät sitä. Vaikka tuote olisi käyttämätön, ei siitä 
kannata maksaa uuden hintaa. Kun tavarasta ei ole ostokuittia, ei siinä myöskään ole minkäänlaista     takuuta vaikka tuote olisi rikki tai menisi rikki heti sen ostettuasi. Kannattaa seurata myös mitä    
tuotteet uutena maksavat ja muistaa, että alennusmyyntien aikaan joistain tuotteista voi saada 50 % alennuksia, joskus enemmänkin. 

3. Älä innostu tavarasta ennen kuin se on sinulla 

On hyvä muistaa, että käytettyjen tavaroiden myyntiin tarkoitetuissa palveluissa on paljon ilmoituksia, jotka ovat unohtuneet palveluun, vaikka tavara on jo myyty. Erilaisissa huutokauppatilanteissa ei myöskään koskaan tiedä ilmestyykö jostain toinen huutaja, joka on valmis maksamaan tuotteesta enemmän kuin sinä. Siksi ei koskaan kannata innostua tavarasta liiaksi ennen kuin olet tosiaan ostanut sen. Ihmiset tekevät myös ns. ohareita eli jättävät tulematta kaupantekopaikalle. Eräs myyjä kerran jopa esti minut facebookissa, jotten saanut häneen yhteyttä kun piti sopia tarkemmin tavaran noudosta. Minulle olisi kyllä riittänyt normaali kaupan peruminenkin, esto tuntui liioittelulta. 


Kun muistaa nuo kolme sääntöä, voi tehdä kannattavia ja edullisia löytöjä. Nykyään olen laajentanut hankinnat sisustukseen ja remontointiinkin. Varsinkin kaikkea sitä mitä ei ole välttämätöntä ostaa, kytätään pidempiäkin aikoja palstoilta. Kun sitten tarvittava tavara tulee myyntiin sopivalla hinnalla, se ostetaan pois liikoja miettimättä. Meillä on tällaisia hankintoja varten erillinen tili, johon säästämme rahaa ja siksi hankinnat pystytään tekemään heti kun tilanne tulee kohdalle.

Olemme ostaneet käytettynä kaksi takkaa. Toinen on jo käytössä
ja mies sanoo, ettei ole yhtä hyvää takkaa ennen lämmittänyt.
Tämä takka maksoi meille 150 euroa, toisesta jouduimme
pulittamaan vähän enemmän.

Olemme ostaneet ja saaneet palstoilta kaikenlaista, mm. kaksi takkaa, leikkimökin, infrapunasaunan, ovia, vaatteita ja kenkiä, astioita, sisustustavaraa ja huonekaluja, leluja jne. Monesti tuunailen käytettynä ostettuja huonekaluja maalilla tai verhoilulla mieleisemmäksi, joskus esineet käyvät käyttöön sellaisenaan.

Meillä kun on sauna vielä pitkään remontissa, päädyimme ostamaan
infrapunasaunan lievittämään saunaikävää. Saimme sen vain murto-osalla
uuden hinnasta. Sauna on meillä kovassa käytössä..

Tämä keinuheppa maksoi 10 euroa ja tuli meille puun värisenä. Tuunasin siitä modernimman version.

Vanhan uima-altaan pohjalla on pieni kuntosali. Kuntosalin välineet on ostettu edullisesti käytettynä. Kuntoilulaitteita
myydään jatkuvasti edullisesti kun aloitettu kuntoiluharrastus lopahtaa ja laitteet vievät turhaa tilaa.

2 kommenttia: