sunnuntai 21. elokuuta 2016

Porkkanapannukakkua ja jämiä

Eilinen päivä ei mennyt vielä ihan Pula-ajan keittokirjan ohjeiden mukaan, sillä totesimme jääkaapissa ja leipälaatikossa olevan vielä ruokaa, jotka on käytettävä loppuun ennen uusiin ruokiin siirtymistä. Totesimme, että pula-ajan hengessä, ruokaa ei heitetä tietenkään pois. Eilen söimme siis vielä kaupan ostoleivän jämiä sekä grillimakkaran loppuja. Makkara paistettiin kananmunan kanssa pannulla, joten pitäydyimme kuitenkin simppelissä ruuassa.

Kävimme eilen Maurin makasiinilla, joka on vanhan tavaran aarreaitta. Valitettavasti olimme reissussa pikkuisen hermostuneen pikkumiehen kanssa ja lisäksi makasiini oli menossa vajaan puolen tunnin päästä kiinni. Ostin kuitenkin neljä vanhaa, 50- ja 60-luvun lehteä, ajatuksena leikellä niistä vanhoja mainoksia pois. Lehtiä selatessa löysin kuitenkin myös hauskoja ruokaohjeita. Löysin myös erikoisen tai "erityisen ruman", niin kuin makasiinin Mauri sanoi, lasikarahvin. En tiedä onko pullo jokin halpakaupan malli vai joku muu, mutta maksoin siitä vitosen.


Ensimmäinen keittokirjamme resepti otettiin käyttöön illalla. Teimme porkkanapannukakun. Teimme ohjeen tuplana ja saimme koko uunipellillisen pannukakkua. Tarkoitus on syödä pannukakusta monta kertaa. Nykyisiin pannukakkuohjeisiin verrattuna tähän pannariin tuli vähän vähemmän sokeria ja lisäksi pannukakkuun lisättiin raastettua porkkanaa.




Pula-ajan porkkanapannukakku

2 munaa
1 tl suolaa
2 rkl sokeria
1 l maitoa, vesi- ja maitoseosta tai kuorittua maitoa
6 dl karkeita vehnäjauhoja tai puoleksi hyviä ohrajauhoja ja puoleksi hienoja vehnäjauhoja
4 porkkanaa

Munat, suola ja sokeri vispilöidään. Puolet maidosta lisätään jatkaen vispilöimistä. Samalla pannaan jauhot joukkoon. Kun seos on aivan sileää, lisätään jäljelle jäänyt maito. Taikinan annetaan seistä muutamia tunteja, niin että jauhot ehtivät turvota (meillä taikina seisoi puoli tuntia). Ennen paistamista lisätään seokseen vielä ylimääräinen jauhoerä hienoja vehnäjauhoja, joihin voi sekoittaa hiukan leivinjauhetta (me lisäsimme n. 1/2 dl jauhoja ja leivinjauhetta oli vajaa teelusikallinen).

Paksussa paistinpannussa sulatetaan rasvaa ja pannu kuumennetaan. Pannukakkutaikina vispilöidään vielä kerran aivan tasaiseksi ja kaadetaan pannuun. Paistetaan kuumassa uunissa.

Porkkanaraaste lisättiin seokseen lopuksi, ennen uuniin laittamista. Laitoimme pienen nokareen sulatettua voita joukkoon ja seoksen uunipellille leivinpaperin päälle. Paistoimme pannukakun pinnaltaan mukavan ruskeaksi 190 asteisessa uunissa. Arviolta pannari oli uunissa puolisen tuntia, ehkä hieman ylikin. Nyt pannaria on syöty iltapalana, aamupalana sekä lounaana.

Arkisia aterioita


Kirjassa on annettu paljon vinkkejä ruuan laittoon ja elintarvikkeiden käsittelyyn. Kirja avaa myös erilaisia kotitalouskäsitteitä esimerkiksi millä nimillä eri aikaan tapahtuvaa ateriointia kutsutaan. Kirjassa päivän ruokailut jaetaan näin:

Aamuateria (nyk.aamiainen)
Ennen työhön tai kouluun lähtöä syötävä kevyt, esim. kahvileipä tai jopa puuro.

Aamiainen (nyk.lounas)
Edellisen päivän tähteistä tai uusista tuotteista nopeavalmisteisia tai itsekseen, ilman jatkuvaa huolenpitoa kypsyviä ruokalajeja, niin että kodin aamutöihin jää riittävästi aikaa.

Välipala
Kahvia (korviketta), mehuvettä, kermavettä eli hopeateetä, hunajavettä, teetä tai maitoa voileivän kera. Myös esim. ohukaiset tai kahvileivät.

Päivällinen
Työajan päätyttyä odottaa nälkäistä toivottavasti jo valmis päivällinen (bloggarin huomautus: tämä olisikin mukavaa!). Päivällinen on perheen kokoontumishetki ja muita aterioita arvokkaampi. Se valmistetaan huolellisemmin kuin ehkä perheen muut ateriat. Kotioloissa käytetään tavallisesti kahta ruokalajia (pääruoka ja jälkiruoka).

Ilta-ateria (nyk. iltapala)
Lämmintä juomaa kuten mehu- tai kermavettä tai teetä sekä voileipä, piiras tai kevyt ruokalaji.

Jo 40-luvullakin kirja osasi kertoa, että aikuisetkin syövät mielellään useammin ja vähemmän kerrallaan kuin paljon yhdellä kertaa. Sehän on myös terveyden kannalta suositeltavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti