perjantai 26. toukokuuta 2017

Kuusenpihkasalvaa haavoihin

Olen lukenut jonkin verran kuusen pihkasta lääkekäytössä ja minulle selvisi, että kuusenpihkavoide on ollut ensimmäinen luonnonhoitomenetelmä Suomessa, jonka lääkelaitos on hyväksynyt lääkinnälliseksi tuotteeksi. Kuusenpihkavoiteen tunnetuimmat käyttökohteet ovat ymmärtääkseni ihon tulehdukset, haavat ja palovammat, mutta luinpa sitä käytettävän myös esim. kuiviin ja haljenneihin kantapäihin, jalkasieneen jne.Kuusenpihkaa on käytetty iät ja ajat lääkinnässä, ja monet netissä kirjoittivatkin käyttävänsä isoäitiensä vanhoja reseptejä. Minulla ei tällaista suvussa käytössä ollutta ohjeistoa valitettavasti ole, mutta onneksi nykypäivänä netistä löytyy paljon tietoa sekä muiden kokemuksia ja ohjeita. Kun sitten löydän jotain mielenkiintoista ja itse havaitsen hyväksi, voin sitä tietoa tulevaisuudessa opettaa omalle pojalleni.

Tähän asti mielenkiintoisimmassa reseptissä oli pihkan lisäksi kasviöljyä ja hunajaa. Meidän tontilta löytyy myös jonkin verran kuusia, joten pihkaa saa ihan luvalla käydä keräämässä. Tämä menee kokeiluun todennäköisesti tänä kesänä. Uskoisin, että noilla aineksilla säilyvyys on melko hyvä. Meidän perheessä on vähän jokaisella ollut jonkinlaista iho-oiretta, joten testiryhmä löytyy omasta takaa.

4 kommenttia:

 1. Kerro sitten miten onnistui pihkan keruu. Meilläkin on vanhoja kuusia pihassa mutta oma kärsivällisyys ei taitaisi riittää..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti kerron... voi tulla mielenkiintoisen tahmea rupeama :)

   Poista
 2. Tein pari vuotta sitten pelkkään oliiviöljyyn, ei siis ole voidetta vaan öljyä. Olen säilyttänyt jääkaapissa kokoajan ja ei ole mennyt miksikään! En ole käyttänyt kuin palovammoihin (onnistun aina kärventämään itseni leivinuunin luukulla) ja pieniin narmuihin, sekä itikoiden pistoksiin. Kutinat lähtee heti samoin palovamman kipu, parantuminen on huomattavasti nopeampaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse harkitsin myös yhtenä vaihtoehtona tehdä nimenomaan öljymäistä. Tietysti se on vähän sotkuisempaa kuin jos olisi rasvamaista. Hyvä kuulla, että se toimii! Kerron sitten mihin malliin itse päädyin ja minkälaisella reseptillä.

   Poista