torstai 26. toukokuuta 2016

Pihapäivän istutukset

Osa kukista tulee tähän myöhemmin, sillä tuohon keskelle istutin auringonkukansiemeniä.

Vietimme pari viikkoa sitten ystävien kanssa pihapäivää. Ajatuksena alunperin oli porukalla tehdä pieniä keväthommia pihalla mm. maalata ulkovarasto ja leikkimökki sekä istuttaa hyötykasveja. Ennestään olin istuttanut kasvihuoneeseen jo kuusi tomaatintainta sekä viherhuoneeseen ja pihalle lukuisan määrän kesäkukkia. Pihapäivän jälkeen istutin kasvihuoneeseen vielä kolme kurkun tainta.
Ostin tänä vuonna suosiolla puutarhakaupasta tomaatin- ja kurkuntaimia sekä valmiita kesäkukkia. Toivoisin, että kukkapuolella saisin jollain aikavälillä mahdollisimman iso osa olisi monivuotisia kukkia. Kaikki esikasvatettavat siemenet jätin tänä vuonna suosiolla istuttamatta, sillä meillä on sisätiloissa liian vähän valoa esikasvatettaville.

Kesähuonetta jatkettiin tänä keväänä. Laitettiin facebook-kirpparilta ostamani kankaat kattoon ja osaan seinää, raahattiin vanha telkkaritaso sivupöydäksi ja osa seinistä päällystettiin verkolla, jotta köynnöskasvit pääsevät kiipeämään seinille.

Kesähuoneen pöydälle pääsi pikkumieheltä äitienpäivälahjaksi saamani ruukku, jossa on pieni kesäkukan taimi. Olivat päiväkodissa askarrelleet ja istuttaneet.

Verhojen kiinnittämiseen käytettiin verhovaijeria, mutta katon verhot oli pakko ommella yhteen, sillä niiden kiinnittäminen erillisinä tuntui hankalalta. Maksoin neljästä valkoisesta verhosta muistaakseni muutaman euron eli ei kovinkaan kallis kauppa.Tommi teki jyrsimellä uuden kasvimaan lähemmäs kasvihuonetta. Tarkoitus on käyttää kuitenkin viimevuotiset sipuli- ja perunamaat kasvimaakäyttöön tänä vuonna, nyt meillä on vain enemmän kasvatettavaa. Laitan luultavasti peruna- ja sipulimaan paikalle tänä vuonna avomaankurkkua ja perunoille ja sipuleille tehdään uusi alue.


Valitettavasti ystävieni kanssa vietetty pihapäivä oli hyvin sateinen, eikä pihalla päästy maalaamaan mitään. Lopulta pystyimme olemaan pihalla vain vajaan tunnin ja muuten pidimme sadetta sisällä, söimme ja jutustelimme. Saimme sitten suuren osan hyötykasveista maahan, kasvimaalle laitettiin porkkanaa, punajuurta, hernettä, härkäpapua, sipulia sekä lehtimangoldia. Kasvihuoneessa on keräsalaattia, rucolaa, kolme kurkun tainta sekä kuusi tomaatin tainta.
Meillä odottaa vielä istutusta lisää istukassipuleita, muutama säkki perunaa sekä sitruuna- ja avomaankurkun siemenet. Loput istutukset on tarkoitus tehdä tulevana viikonloppuna, pikkuisen myöhään, mutta kuitenkin.

Oli kuitenkin kiva päivä, ja oli mukavaa lähettää ystävien kanssa yhteiseen facebook-ryhmään kuvia pienistä salaattien aluista.

Joka vuosi on yhtä ihanaa yllättyä elämän ihmeestä kun pienet kasvien alut pukkaavat mullan pinnalle.

Maalaushommia olen aloitellut nyt itsekseni kun on ollut hienoja kelejä. Leikkimökki on jo saanut uutta maalikerrosta (siitä oma juttunsa tulossa), ja ulkovarasto odottelee omaa maalivuoroaan. Jos nyt ei olisi ollut pari päivää sateista, olisin varmasti aloittanut jo varaston maalaustakin.

Olemme myös tori.fistä katselleet isompia leikkimökkejä sillä ajatuksella, että siitä voisi tuunata pihasaunan. Meillä on yksi ylimääräinen kiuas, jonka ostimme parilla kympillä kirpputorilta. Pari vuotta sitten rakentelimme pressusaunan vanhasta pressuautotallista, mutta se rakennelma ei saunana toiminut kauhean hyvin. Pihasaunalle on paikkakin jo katsottu valmiiksi, katsotaan löytyykö vielä sopiva rakennus.

Pihalla sihisi myös kyy, pakattiin käärme ämpäriin ja kuskattiin useamman
kilometrin päähän.

4 kommenttia:

 1. Moikka, blogissani olisi sinulle tunnustus & haaste :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu, toivottavasti löydän haasteen vielä! :)

   Poista
 2. Mukavan kuuloinen päivä, yhdessä tekeminen on aivan parasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, pitäisi vain useammin järjestää erilaisia "talkoita" :)

   Poista