keskiviikko 13. heinäkuuta 2016

Mökkihöperöt

En edes sano enää mitään siitä, miten kauan taas on vierähtänyt edellisestä postauksesta. Kesäaika, milloin olisi eniten kirjoitettavaakin, on myös arvokasta aikaa ulkona puuhailuun. Olemme viettäneet suurimman osan illoista ulkosalla kitkien kasvimaata ja erilaisten ulkohommien parissa.

Ajatus omasta kanalasta on nyt lämmennyt siihen pisteeseen, että syksyllä olisi tarkoitus koittaa saada ulkovarasto remontoitua talvikäyttöön soveltuvaksi kanalaksi. Olemme mittailleet tilaa ja sen pitäisi riittää oikein loistavasti haaveilemalleni kanaporukalle. Kiinnostavimmaksi kanaroduksi on muotoutunut Orpington, ja olenkin jo selvittänyt paikallisia kasvattajia. Alustavasti keskustelin erään kasvattajan kanssa myös visiitistä heille, jotta pääsisin näkemään rotua vähän lähempää.

Orpington kuuluu suuriin kanarotuihin, jotka munivat mukavasti, mutta käyvät myös lihatuotantoon. Olenkin ajatellut, että voisin jossain vaiheessa kasvattaa kanoja myös lihaksi. Aluksi kuitenkin hankimme kotkot vain munatuotantoon ja iloksi. Näillä suunnitelmilla kanoja tulisi 4-5 kpl:tta ja lisäksi yksi kukko. Kanalan taakse olemme rakentamassa ulkotarhan, joka kasvattaa elintilaa entisestään kesäajaksi. Kurkkaa Kanayhdistyksen sivuilta miltä Orpington rotu näyttää.

Viimeisen parin kuukauden aikana on tullut tehtyä muutama ostos tori.fistä. Olemme nimittäin hurahtaneet mökkeihin. No, oikeastaan kaikki on ollut enemmän ja vähemmän suunniteltua, mutta sattumusten kautta erinäisiä pieniä rakennuksia on tullut ostettua kolme. Ulkosaunasta olemme haaveilleet jo pidemmän aikaa ja siitähän onkin todisteena pari vuotta sitten rakennettu pressusaunaviritelmä. Olin aikani katsonut torista erinäisiä saunarakennuksia ja totesin, että jos rakennuksen nimi on sauna, sen hinta on nelinumeroinen ja jos rakennus on iso leikkimökki, sen hinta on kolminumeroinen. Siispä ostimme ison, hirsisen leikkimökin. Mökki piti purkaa ja tuoda tontille purettuna. Melko nopeasti saimme sen kasattua takaisin muotoonsa, sillä olimme onneksi tajunneet merkata hirret, jolloin mökki oli helppo koota. Mökin huopakatto meni purkuhommissa rikki, mutta löysimme facebook-kirpputorilta ilmaiseksi uusia kattotiiliä, joista saimme saunaan uuden katon. Kiukaan löysimme 20 eurolla ja hormista maksoimme vähän enemmän. Sauna vaatii vielä sisätöitä ennen kuin sitä pääsee käyttämään.

Mökki oli ostettaessa muutaman vuoden vanha ja käsittelemätön.

Kasattuna ja käsiteltynä ulkopuolelta. Näyttää aika hyvältä.
 Saunamökkiimme olemme todella tyytyväisiä. Sauna löysi paikkansa puutarhamme parhaalta paikalta, kasvimaiden kulmilta. Oli mukavaa antaa vanhalle leikkimökille uusi elämä. Leikkimökki oli ollut ilmeisesti aika vähällä leikillä ja se oli ollut lähinnä tiellä ja harmina pienellä pihalla.

Seuraavana mökkihullut löysivät torilta pienen aittarakennuksen. Rakennus sijaitsi meiltä vain muutaman kilometrin päässä ja sen sai kätevästi siirrettyä peräkärryllä. Mökin myyjä oli alunperin ajatellut tehdä tästä pienen pihasaunan, mutta meistä rakennus oli siihen tarkoitukseen aika ahdas. Itse ajattelimme käyttää rakennusta varmasti alkuun puuvajana, vaikka aluksi ajattelimme siitä jopa jonkinlaista pihakeittiötä. Rakennus on nyt tulevan kanalan kulmalla ja voi olla, että paikkaa joudutaan vielä jossain vaiheessa vaihtamaan.

Aittarakennuksesta tulee puuvaja.
Jotta voidaan käyttää sanontaa "ei kahta ilman kolmatta", näin eilen torilla vielä yhden rakennuksen. Olimme pohtineet varastotilamme vähyyttä nyt kun yhdestä varastosta ollaan tekemässä kanalaa. Meiltä puuttuu selkeästi varasto, jonne laittaa mm. puutarhan työvälineitä. Olimme pohtineet jonkinlaisen kontin hankintaa, ja silmiin olikin osunut jättimäinen, 12-metrinen kontti. Kontin huonona puolena on se, että kontti pitäisi ulkoverhoilla, jotta se sopisi kauniisti maisemaan. Eilen sitten törmäsin ilmoitukseen, jossa hirsimökkiyrittäjä myy pihansa mallimökit pois edullisesti. Mökkikauppa on pitkälti netissä, joten hänen mukaansa mallimökit ovat turhaan seisomassa pihalla. Löysimme siis näistä ilmoituksista yhden täydellisen helmen.

Mökkilöytö torista, pituuttakin n. seitsemän metriä.
Yrittäjä myi yhteensä ehkä viittä mökkiä hyvin edullisesti. Kaksi mökeistä kiinnitti huomiomme. Toinen oli kuvassa näkyvä seitsemän metriä leveä rakennus ja toinen samantyylinen, n. 4 x 4 metriä mitoiltaan oleva mökki. Tämä iso mökki vei kuitenkin sydämemme monikäyttöisyytensä ansiosta. Mökin päädyistä pystyy erottamaan varastot väliseinällä ja loppuosaa voi käyttää kätevästi kesähuoneena tai vierasmajoitukseen. Itse päädyimme sellaiseen ajatukseen, että pariovilla olevasta päädystä tulisi varasto ja loppu kesähuoneeksi. Mökin normaalihinta oli lähes kahdeksan tuhatta euroa ja me emme maksaneet mökistä edes tuhatta euroa. Voisin siis sanoa, että hyvät kaupat teimme. Tämä mökki jääköön kuitenkin viimeiseksi rakennushankinnaksemme toistaiseksi. Kunnan rakennusmääräysten mukaan selviämme todennäköisesti pelkillä toimenpideilmoituksilla. Kaava-alueen ulkopuolella kun saa talousrakennuksia pystyttää sikäli, että neliöitä on alle 50.

Kesähuoneen puoli, tosin tuon seinän takana on vielä koko päädyn mittainen kapea varasto.
Tälle puolelle tulee todennäköisesti varasto eli siirrämme toisen pään väliseinän tälle puolelle.


Tällaista mökkihöperyyttä siis ollut liikkeellä. Ollaan toki tehty kaikkea muutakin, kasvimailla kasvaa kaikenlaista ja kukkasistakin ollaan päästy nauttimaan. Niistä muista sitten seuraavilla kerroilla. Sain myös haasteen, johon aion vastata, mutta siitäkin omassa postauksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti