tiistai 19. heinäkuuta 2016

Kasvimaan kuulumisia

Tänä vuonna kasvimaan hoito on jäänyt vähän huonolle. Tai olen kyllä kitkenyt ja ollaan kasteltu, mutta ei kyllä mitenkään loistava sato ole tulossa. Ensi vuonna täytyy kyllä maata vähän ravitakin. Ajattelin kysellä saataisiinko jostain tallilta lantaa syksyllä. Keväällä pitäisi olla sitten jo käytettävissä.

Ensimmäiset perunat omasta maasta. Kuin karkkia!
No, perunat kasvavat tänäkin vuonna hienosti. Sipulitkin varmasti saadaan käyttökokoiseksi. Sitten kaikki muu... Mangoldia olemme jo syöneetkin ja tykkäsimme, porkkanat ovat pikkuisia vielä, punajuuria ei noussut kuin pari hassua, pavut taisivat silloin alkumetreillä saada kylmää. Herneissä on palkoja näkyvissä.

Tomaatit eivät ole oikein pärjänneet ja rucolat kupsahtivat jostain syystä. Perussalaattia ollaan syötykin ja kurkuissa on jo pieniä kurkkuja roikkumassa. Eli jotain pientä saadaan sadoksi, mutta lähinnä vain maistiaiseksi, ei niinkään oikeasti ruuaksi.


Herneenpalot ilta-auringossa
 Myös villiyrttipuoli jäi tänä kesänä melko heikoksi, on ollut jotenkin niin kiire, etten ole edes ehtinyt perehtyä niiden keräämiseen. Mahlaa tuli keväällä kerättyä ja sienikausi on vasta alkamassa, joten sienimetsään kerkiämme vielä. Se on vaan hyväksyttävä, että toisina vuosina ehtii itsekin paremmin keskittyä juttuihin kuin toisina. Tämä vuosi meni vähän harakoille. Ja kun tuo osaaminenkaan ei ole vielä kauhean hyvällä tasolla, niin opetteluahan tämä kaikki vielä on.

Mangoldit odottavat keräystä.
Porkkanat kasvoivat yllättävän tasaisesti.

Kurkunpennut on söpösiä.

Peura oli käpötellyt kasvimaalla, ei sentään ollut astunut kasvien päälle.
Hedelmäpuista ja marjapensaista ei vielä tänä vuonna saada myöskään mitään ihmeellistä satoa. Musta- ja punaviinimarjoja tuli yhteensä ehkä puoli litraa heh, puutarhavadelmista ei tullut mitään, mutta villivadelmia on pikkuisen maistiaisiksi. Metsämansikoita poimittiin pikkumiehen kanssa yhteensä muutama desi. Tyrnit ovat vielä pieniä ja viinistä jäi eloon yksi köynnös. Kirsikka- ja luumupuun viime syksynä istutetut alut eivät tuottaneet edes lehtiä, en tiedä kuolivatko talvella. Isompi kirsikkapuu tuotti muutaman kukan ja vähän lehtiä. Omenapuiden taimet näyttävät kohtuullisen hyviltä, vaikka peurat pääsivätkin niitä vähän nakertamaan viime talvena.

1 kommentti:

  1. Tämä on ollut kyllä taas erikoinen vuosi. Ja joskus tuntuu, että yhtenä vuotena kasvaa yhdet kasvit, seuraavana toiset. Jostain syystä mustaherukka, joka meillä on vuosia tehnyt isoja satoja, ei tänä vuonna jaksa tehdä mitään. Eipä silti - aika moni niistä on elämänlangan alla, joten liekö ihme :-) Porkkanat ovat sinulla tosi hienossa rivissä!

    VastaaPoista