maanantai 20. helmikuuta 2017

Kevät tulee ja ensikylvöt

Kevät alkaa pikkuhiljaa vihjailemaan tulostaan, tosin lunta tuli aamulla taas sen verran, että kevään voi hetkeksi taas siirtää taka-alalle.

Tämän kevään tavoitteita on saada kanala kuntoon, siinä riittääkin puuhaa. Heti kun maa alkaa olla sula, aletaan vetää kaapelia, jotta saadaan sähköt kanalaan. Lisäksi alamme rakentaa ulkotarhaa. Kanalan sisäpuolen hommia on sitten eristäminen ja levyttäminen, sähköt sekä muut sisähommat. Olemme lähdössä kesäkuussa pariksi viikoksi ulkomaille, joten ennen sitä emme halua kanoja meille vielä ottaa. Toivottavasti löydämme vielä sopivan kanaporukan juhannuksen jälkeen.

Tänä vuonna on tarkoitus kerätä paremmin luonnonyrttejä talteen, myös mahlan ja sienten kerääminen on agendalla. Kasvimaalla tullaan kasvattamaan hyväksi havaittuja kasveja sekä kokeilemaan muutamia uusia. Kasvihuoneeseen haluan tänä vuonna tomaatin ja kurkun lisäksi paprikaa ja ehkäpä myös jotain muuta. Ulkona on tarkoitus kasvattaa tänä vuonna ainakin mansikkaa, perunaa, sipulia, kurpitsaa, avomaankurkkua, porkkanaa, salaattia, hernettä ja yrttejä. Haluaisin kokeilla myös melonin kasvattamista.

Mahlaa aiomme kerätä tänä keväänä viime vuotta enemmän. Mahlan huonon säilyvyyden vuoksi pakastettu mahla on helpointa käyttää siten, että ottaa pakastepullon pakkasesta jääkaappiin. Mahla sulaa todella hitaasti, joten joka aamu voi kaataa lasiin sulan mahlan ja juoda sen, ja seuraavaksi aamuksi on taas sulanut seuraavan päivän annos. Yhdestä pullosta saa juotua useampana päivänä, eikä mahla pilaannu. Nyt tarvitsemme vain lisää pakastepulloja, jotta saamme hyödynnettyä mahlaa pidemmän aikaa.


Laitoin eilen ruukkuihin muutamia juttuja esikasvatukseen ja kasvatukseen. Laitoin kokeiluun pari avokadon siementä, jotka otin talteen muutama päivä sitten käyttäessäni avokadoa ruuanlaitossa. Lisäksi laitoin kokeiluun muutaman kurpitsansiemenen, joita keräsin Halloweenin aikaan kurpitsasta, ja parin eri paprikan siemeniä esikasvatukseen. Maalis-huhtikuussa pitäisi laittaa sitten lisää siemeniä. Tämä kasvisten kasvattaminen siemenistä ei ole minulle ollenkaan tuttua, enkä ole siinä aiemmin tainnut koskaan onnistua, uuden opettelua siis.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti