sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

Koivunmahlaa pakkaseen


Kesti pari viikkoa ennen kuin päästiin vihdoin valuttamaan mahlaa kunnolla. Pari viikkoa sitten teimme kehnon kokeilun lähipihan vanhaan koivuun. Kokeilun tuloksena saimme alle desin roskaista ja pahalta maistuvaa nestettä. Isoin ongelma oli se, että meillä ei ollut kunnon välineitä ja homma ei oikein toiminut.

Pari viikkoa etsittiin eri kaupoista valutukseen sopivaa letkua. Ämpärit ja kannet löytyivät jo ennestään. Olen ostanut elintarvikekäyttöön vihreitä ämpäreitä ja muun väriset ovat muihin tarpeisiin. Lopulta löysimme kirkasta letkua, jonka halkaisija oli vajaa 10 mm.

Eilen päätimme tehdä uuden kokeilun ja nyt valitsimme pari vähän nuorempaa koivua takapihalta. Porasimme muutaman sentin syvän reijän puun runkoon. Reikä porattiin vähän yläviistoon. Porattu reikä putsattiin ylimääräisistä puruista ja roskista.

Ämpärin kanteen porasimme reijän, josta letku juuri ja juuri meni läpi. Toinen letkun pää laitettiin koivunrunkoon porattuun reikään. Laitoimme letkut ja ämpärit iltasella ja aamulla kävin katsomassa tulosta.

Ilokseni huomasin, että tällä kertaa olimme onnistuneet. Molemmissa ämpäreissä oli vajaa puoleen väliin kertynyt mahlaa. Kirkasta, puhdasta ja hyvänmakuista luonnon energiajuomaa.

Tyhjensin mahlat samaan ämpäriin ja jätin toisen ämpärin paikoilleen. Ensimmäisen ämpärin pullotin pakastuspulloihin ja täytin lisäksi pari jääpalamuottia pakkaseen. Pakkaseen meni 5,5 litraa kevätjuomaa.

Maistoimme toki myös mahlaa ja hyvältä maistui, pikkumies tykkäsi erityisen paljon. Nyt meillä on uudet mahlat valumassa ja tarkoitus käydä hetkisen kuluttua katsomassa tilanne. Tänään on ollut viileä ja sateinen päivä, joten olen antanut ämpärien olla kauan tyhjentämättä. Lisäksi nyt kerättävät juomat menevät suoraan pakkaseen. Normaalisti mahlaa kannattaisi tyhjentää ämpäreistä useammin, sillä se säilyy vain vuorokauden verran ja silloinkin viileässä. Lämpimänä päivänä muutaman tunnin välein tyhjennys ja säilytys jääkaapissa. Pakastamalla mahla säilyy hyvinkin vuoden verran.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti