maanantai 28. maaliskuuta 2016

Kevätkatselmusta tontilla

Tänään oli kohtalaisen lämmin päivä ja pikkumiehen flunssakin siinä vaiheessa, että uskaltauduttiin pihalle. Kierreltiin tonttia ja pohdittiin mitä kaikkea tehdään kunhan loput lumet sulavat ja seisova vesi imeytyy maahan. Tällä hetkellä luonto on kyllä ankeimmillaan kun vihreää ei vielä missään kasva, viime vuotisten kasvien ruskeat piipot joka puolella ja vettä lilluu jäisellä pihalla.

Parin viikon päästä tilanne on varmasti toinen kunhan maa sulaa ja vesi pääsee imeytymään. Todettiin, että paljon on risukkoa, jota voisi siistiä, roskia joita kerätä ja puita joita karsia. Samalla kierroksella katseltiin paikkaa uudelle varastolle, joka olisi tarpeen hankkia. Kasvimaan ja perunapellon paikkaa mittailtiin myös.

Toukokuussa olen luvannut pitää ystäväporukalle "pihatalkoot". Ajatuksena on, että ystävät tulevat meille ja puuhaillaan jotain pientä pihalla, jonka jälkeen syödään hyvin ja vietetään mukavaa aikaa. Mitään työleiriä ei ole tarkoitus pitää, vaan jokainen saa tehdä jotain pientä. Olen miettinyt valmiiksi jo pieniä puuhailuja, joita voidaan porukalla tehdä.

Ajattelin, että jos säät sallivat, voisimme maalata leikkimökin sekä vajan. Vajaan pitää ennen talkoita vaihtaa aurinkoisen puolen ulkoverhoilulautoja. Osa laudoista on mennyt huonoon kuntoon, joten ne kannattaa vaihtaa ennen maalausta. Vaja on nyt sammaleenvihreä, ja se tulee vaihtamaan väriä kokonaan. Vajan ovet suoristetaan ja maalataan myös. Lisäksi yhtenä kohteena voisi olla hiekkalaatikoksi tarkoitettu vanha vene sekä sen edessä oleva puinen "laituri". Myös ne pitäisi käsitellä. Tämän lisäksi voimme harventaa ryteikköjä, kitkeä tai istuttaa, vähän riippuen siitä kuinka monta ystävää on tulossa ja miten intoa riittää.


Kurkistimme varastoihin ja katsoimme missä kunnossa ne ovat ja kuinka paljon niissä on tavaraa. Täyttä on, mutta osittain vain siksi, että varastot ovat sekaisin. Puuvajan puolella on pariovi, jonka päätimme muuttaa yhdeksi oveksi siten, että toisen oven paikka peitetään laudoilla. Kun toisen oven paikka peitetään, jää siihen sopiva syvennys polttopuita varten.Kurkkiessa varastoihin keksin, että ulkorakennuksen toisesta varastotilasta saisi haaveilemani kanalan. Olen haaveillut kanoista ja harmitellut ettei meidän tontilla ole ulkorakennuksia niinkuin monissa vanhoissa taloissa. Meillä on vain yksi ulkovarastorakennus, joka on jaettu kahtia. Toisella puolella on puuvaja ja toisella puolella varasto. Kyse on kylmistä tiloista, mutta isommasta tilasta voisi lisäeristämällä saada kanalaksi sopivan. Toisen puolen voisi edelleen pitää puuvajana.

Ulkorakennuksen taakse saisi myös näppärästi tehtyä kanoille ulkotilan/tarhan. Kanoja ei kuitenkaan tulisi mahdottoman paljon, ehkä viisi kanaa ja kukko. Uskoisin, että tilat olisivat juuri sopivat. Täytyy tutustua aiheeseen tarkemmin ja selvittää mitä kaikkea kananpito vaatii. Tänä kesänä ei kanoja kuitenkaan ole tulossa, mutta ensi kesänä voisi olla mahdollista ottaa joko vuokrakanoja tai jopa omiakin. Katsotaan miltä tilanne silloin näyttää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti