torstai 24. maaliskuuta 2016

Luonnonpuisto ja eläintarha ympärillämme

Moni ihmettelee meitä maaseudulla asujia. Miksi haluamme elää keskellä ei-mitään, kaukana palveluista ja harrastusmahdollisuuksista? Omakotitalossa on paljon hommaa ja huoltamista ja iso tontti edellyttää myös jatkuvaa puuhailua ulkona.

Itse olen kokeillut asumista kaupungissa, pienessä, vähän isommassa ja isossakin. Olen asunut rivitalossa, paritalossa ja kerrostalossa. Pienin asuntoni on ollut 23 neliötä. Ihan kivoja asuntoja, mutta ei koteja. En vain viihdy kaupungissa, ihmisvilinässä, autojen ja betonilaatikoiden keskellä. Kerrostalossa käytävässä öisin liikkuvat ihmiset, naapurien perheriidat tai kotibileet ja se, että itse pitää miettiä milloin voi käydä suihkussa tai kuuluuko kissan kovaääninen naunta naapuriin. Se on vaan ahdistavaa. Tämä ei tietenkään tarkoita, etten ymmärtäisi niitä, jotka kaupungissa asuvat. Toki ymmärrän, kysehän on siitä missä viihtyy ja mitä arvostaa, eikä kaikki tykkää samoista asioista. Tunnen ihmisiä, jotka ahdistuvat hiljaisuudesta tai pelkäävät pimeää, kaupungissa ei koskaan ole täysin pimeää.
Nyt asumme lähellä luontoa, kaikessa rauhassa. Jos haluan mennä käymään kaupungilla, sinne on vain vartin ajomatka. Usein tarvetta kaupungille menolle ei ole (ellei lasketa töitä) ja hyvä niin. Ei mene päivää, ettei pihallamme kuuluisi tai näkyisi luonnon läheisyys jotenkin. Nyt kun kevät on aivan kynnyksellä, aamuisin saa kuulla lintujen konserttia. Edellisiltana kuului lehtopöllön ujellus, menimme ulos katselemaan josko olisimme nähneet linnusta edes vilauksen, mutta se ehti lentää loitommalle. Korppipariskunta on asunut jo vuosia pihapiirissämme, ja lepakoita lentelee kesä- ja syysiltaisin. Pihapiirissämme lumella olleista jäljistä päätellen voisi törmätä ainakin peuroihin, jäniksiin ja oraviin. Oravia kyllä ajoittain näkyykin, jäniksiä ja peurojakin joskus. Muitakin eläimiä on nähty, yhtenä vuonna jopa lumikko seikkaili terassillamme.

Lopuksi jaan näppärältä näyttävän tomaattien kasvatusvinkin. En tiedä toimiiko tämä, mutta ajattelin kokeilla. Vielä varmaan ehtii, jotta saa siirrettävää kasvihuoneeseen.


6 kommenttia:

 1. Hyvä kirjoitus. Hyvää kevättä!

  VastaaPoista
 2. Hyvä kirjoitus. Pitäisi varmaan itsekin kirjata omat syyt, tai plussat ja miinukset, miten vaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä näitä tulee mietittyä. Varsinkin silloin kun tuntuu hankalalta, on hyvä muistuttaa mieleen miksi on valinnut sen elämäntavan mitä elää. Aloittelin jossain vaiheessa kirjoitusta siitä miksi tavoittelen osaomavaraisuutta, se teksti ei ole vieläkään valmis. Tämä maaseutuasuminen on näköjään helpompi perustella :)

   Poista
 3. Kuulostaa ihanalta! Itsekin haluaisin asua luonnonhelmassa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Henna, siitä vain suunnittelemaan muuttoa ;) Toki myönnettäköön, että onhan maalla asumisessa huonojakin puolia; pitkät välimatkat, talvella paljon lumitöitä ja kustannuksia tulee paljon kiinteistön ylläpidosta ja elämisestäkin. En silti vaihtaisi muuhun :)

   Poista