maanantai 15. elokuuta 2016

Tee-Se-Itse -kastelujärjestelmä loman ajaksi

Olimme kesälomalla viikon reissussa ja siinä vaiheessa piti keksiä tapa hoitaa kasvihuoneen kastelu. Verkkokaupoissa ja varmasti puutarhaliikkeissäkin on olemassa erilaisia kastelujärjestelmiä, mutta emme olleet sellaisia hankkineet. Olin lukenut, että lomakastelun voisi hoitaa vesipulloilla ja sitä päätimme kokeilla.

Puolentoista litran vesipullo täytetään vedellä ja painetaan alassuin ennakkoon hyvin kasteltuun multaan, kasvin läheisyyteen. Periaatteessa tämän pitäisi toimia altakasteluruukun tavoin eli vesi kuluu sitä mukaa kun vettä tarvitaan.

Meillä on kasvihuoneessa kuusi tomaattia sekä kolme kurkkua, joille tätä pullokastelua kokeiltiin. Kurkuille pulloja laitettiin kaksi, kolmelle tomaatille kaksi pulloa ja kolmelle kolme. Keräsimme käyttöön kaikki pullot mitä kotoa löytyi.

Kun tulimme reissusta, saimme todeta kastelujärjestelmän toimineen oikein hyvin. Kasvit kaipasivat kyllä kastelua, mutta olivat selvinneet viikon näillä pulloilla ja säilyneet hengissä. Kaksi pulloa oli kaiken lisäksi veden poistuessa taittuneet niin, ettei kaikki vesi ollut päässyt pullosta ulos. Tästäkin huolimatta kastelu oli riittänyt. On toki hyvä muistaa, että ilmat reissumme aikana olivat olleet sateiset ja kylmät. Voi olla, ettei tämä kastelujärjestelmä olisi riittänyt jos aurinko olisi porottanut ja asteita olisi ollut kolmekymmentäkin astetta.

Jostain luin, etteivät pullot ole todennäköisesti enää käytettävissä toista tai kolmatta kertaa, vaan ne saattavat hajota ja alkaa vuotaa. Ensi vuonna pitää miettiä kastelu riittävän ajoissa etukäteen jos olemme reissuun lähdössä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti