perjantai 19. elokuuta 2016

Viikko pula-ajan hengessä

Löysin eräästä vanhojen esineiden facebook-ryhmästä Pula-ajan keittokirjan vuodelta 1941. Ostin kirjan omakseni ja se tipahtikin eilen postilaatikkoon. Selasimme kirjan läpi. Ruokaohjeet olivat melko tavallisia ruokia (osa itselle oudompia), ja ideana kirjassa olikin tarjota ohjeita sen ajan käsityksen mukaiseen, monipuoliseen ja ravitsevaan ruokavalioon niukoista ja edullisista raaka-aineista. Mitään pettuleipäohjeita ei tässä kirjassa siis ole.


Innostuimme kirjasta ja päätimme haastaa itsemme syömään viikon ajan tämän keittokirjan ohjeiden mukaisesti. Tarkoitus on siis syödä pula-ajan hengessä yksinkertaista suomalaista ruokaa. Muutamia myönnytyksiä ja sääntöjä loimme kuitenkin:

1. Perheen miehet syövät lounaansa päiväkodissa ja työpaikan ruokalassa.
2. Juomme ruuan kanssa rasvatonta maitoa.
3. Haaste koskee vain syömistä eli ruuat, leivät ja herkut kirjan mukaan.
4. Jos jokin aines on vaikea löytää, korvaamme sen vastaavalla.
5. Haasteaika alkaa huomenna lauantaina ja kestää viikon.

Tänään kävimme sitten kaupassa ostamassa ruoka-aineita. Saimme melkein kaiken ostettua, paitsi kalaa haemme huomenna toisesta kaupasta. Kauppalasku oli aika paljon pienempi kuin normaalisti.Ostimme hiivaa, perunajauhoja, vehnäjauhoja, manna- ja ohrasuurimoita, ruohosipulia, kuivattuja herneitä, talkkunajauhoja, maitoa, kermaa, voita, kananmunia, omenoita, pienen palan palvikinkkua, porsaan kylkeä, porkkanoita, vanhoja perunoita, palsternakkaa, naurista, lanttua ja punajuuria.


Ostamiemme ainesten lisäksi käytämme myös oman maan uusia perunoita sekä itse poimittuja sieniä ja marjoja.

Ostoskuitin loppusummaksi tuli 58€, siitä puuttuu vielä kala. Uskomme kuitenkin, että näillä pärjäisi kauemminkin kuin viikon, varsinkin kun hyödynnämme myös luonnonantimia.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti