keskiviikko 24. elokuuta 2016

Pula-ajan ruokahaaste lähenee loppuaan

Viides päivä pula-ajan ruokahaastetta on kääntynyt iltaan. Ollaan tässä viikon aikana puhuttu Tommin kanssa, että molemmilla on ollut tästä haasteesta hyvä fiilis. Ruuat ovat olleen hyviä, sellaista perusruokaa ja perusmakuja, mutta maistuvia.

Eilen söimme ruuaksi edellisen päivän lohta keitetyillä perunoilla ja voinokareella. Illalla päätin leipoa keittokirjan ohjeella sämpylöitä, joista sitten riittäisi eilinen iltapala, minulle tämän päivän lounas ja tietenkin muutkin leipätarpeet saataisiin sillä täytettyä. Sämpylät valmistuivat nopeasti, kohotusvaiheeseen meni tietenkin aikaa, mutta silloin voi tehdä jotain muuta.

Tänään päätimme kokeilla ruuaksi hieman muunneltuna kirjan reseptiä paistetusta lihasta ja juuresmuhennoksesta. Ruuasta tuli todella hyvää ja kustannukset eivät annokselta kovin korkeaksi nouse. Arvelisin, että taas annoshinta oli parin euron luokkaa, sillä padallisesta ruokaa syö hyvin ainakin vielä huomenna. Lihaa käytimme hyvin maltillisesti, niin kuin näissä tämän kirjan ohjeissa yleensä onkin.


Pula-ajan sämpylät


30 g hiivaa
1/2 litraa maitoa tai vettä ja kermaa (koska meillä ei ollut rasvaisempaa maitoa enää, käytin kermaa ja vettä, tuplataikinassa 6 dl vettä ja 4 dl ruokakermaa)
1/2-1 rkl suolaa
3 rkl margariinia tai muuta rasvaa
n. 1 kg jauhoja (puolet vehnäjauhoja, puolet esim. grahamjauhoja).

Kädenlämpöiseen nesteeseen sekoitetaan hiiva. Lisätään suola. Lisätään jauhoja ensin kauhalla sekoittaen. Lisätään rasva jauhojen välissä. Kun taikina on niin paksua, että sitä on kauhalla hankala hämmentää, jatketaan seoksen vastaamista eli alustamista puhtain käsin. Käsi painetaan taikinaan rystyset edellä kättä nyrkissä pitäen, ja vedetään pois taikinasta kättä avaten. Välillä taikinaa käännetään niin, että pohjataikinakin nousee pinnalle ja siitä tulee tasaista. Taikinaa vastataan, kunnes se irtoaa käsistä ja tuntuu sitkeältä. Taikina leivotaan ensin pitkäksi pötköksi ja leikataan leivinpöydällä noin 3-4 cm levyisiksi paloiksi. Näitä pyöräytetään pari kertaa (mutta ei enemmän) pöydällä ja pannaan pellille tarpeeksi etäälle toisistaan. Annetaan hyvin nousta. Ennen uuniin panoa niihin viilletään hyvin terävällä veitsellä kaksi pientä vinojuovaa. Paistetaan hyvässä uuninlämmössä (meillä oli 225 astetta) 15 minuuttia.


Tein taikinan puolet suurempaan nestemäärään ja käytin siihen n. 40 g hiivaa. En tuplannut jauhomäärää, mutta käytin jauhoja kuitenkin enemmän kuin kilon. Rasvaa laitoin n. 3 rkl. Vaivasin taikinaa ehkä hieman liian vähän aikaa, sillä taikina jäi vähän vielä käsiin kiinni, pyörittelyssä käytinkin runsaasti jauhoja. Sämpylät näyttivät kelpaavan oikein hyvin Tommille ja pikkumiehelle, ja ihan hyvältä ne minustakin maistuivat.

Paistettu liha ja juuresmuhennos


200-300 g naudan lapaa, paistia, selkää tai muuta mureaa lihaa (me käytimme possun kylkisiivuja)
1 rkl rasvaa (lihasta irroitettua), käytimme tässä pikkuisen voita + lihassa oli myös rasvaa
1-2 tl suolaa, muutamia maustepippureita (meillä ei ollut maustepippureita, joten käytimme vain suolaa)
sipuli, pala lanttua, 2-3 porkkanaa, 4-6 perunaa (muita juureksia), meillä oli lisäksi myös naurista ja palsternakkaa.

Lihassa olevaa rasvaa irroitetaan, hienonnetaan ja käytetään paistamiseen. Rasva kuumennetaan padan pohjalla höyryäväksi. Patapihvin tapaisesti leikatut ja nuijitut lihapalat paistetaan padassa hyvällä tulella. Lihapalojen päälle kaadetaan kiehuvaa vettä, maustetaan suolalla ja pippureilla sekä hienonnetulla sipulilla, ja jätetään noin 1/2 tunnin ajaksi hiljaa kannen alle kiehumaan.

Lantut ja porkkanat lisätään lihaviipaleiden pinnalle kuutioina ja vähän myöhemmin perunat halkaistuina. Vesi ei saisi ylettyä perunoihin asti. Hiljaa ja tiiviin kannen alla kypsennetään ruokalaji liedellä tai uunissa. - Varotaan polttamasta pohjaan. Tarjotaan punajuurisalaatin tai puolukoiden kera.


Koska meillä oli ruuanlaitossa tiukka aikataulu, teimme tämän hieman omalla tavallamme. Kovat vihannekset kuutioitiin, laitettiin pataan, maustettiin suolalla ja päälle vettä. Uuni laitettiin parinsadan asteen tienoille. Pannussa paistettiin pienet possunkylkiviipaleet pienessä määrässä voita. Pienen ajan päästä pataan lisättiin perunat ja annettiin kypsyä melkein pehmeeksi. Lopuksi lisättiin pataan myös paistetut lihat. Kun juurekset olivat pehmeitä, otettiin pata uunista.

Huomenna syömme varmasti vielä eilen leivottuja sämpylöitä ja iltaruuaksi tämän päivän kokkailuja. Perjantaina ajattelin tehdä mahdollisesti uunipuuroa.


2 kommenttia:

  1. Tämä sarja oli mielenkiintoinen. Ruoat, joita olette laitelleet, ovat varsin tuttuja. Uunipuuroa kannattaa ehdottomasti tehdä:-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jostain syystä tämä kommenttisi tuli minulle näkyviin vasta nyt. Kiitos vinkistä! Tarkoituksemme on toistaa tämä "haaste" vielä uudelleenkin. Mietimme jopa, että tällä tavoin voisi syödä useamminkin arkisin.

      Poista