lauantai 13. elokuuta 2016

Viljelyä Albaniassa ja omaa satoa

Nyt on lomat lomailtu. Käväistiin lomalla kiertomatkalla Albaniassa. Siellä jonkin sortin omavaraisuus on osittain pakollista. Maa on köyhä, eikä tavallisilla ihmisillä ole varaa esim. autoon tai bensaan. Sen vuoksi monikaan ei pääse koskaan matkustelemaan edes omassa maassaan.


Niillä alueilla, joilla viljely oli mahdollista, näkyikin paljon viljelmiä; hedelmiä, juureksia, maissia.. Viljely näytti melko alkeelliselta, pääsääntöisesti pelloilla puuhattiin käsipelillä. Kotieläimiä oli myös useilla pihoilla, usein 1-3 lehmää, vuohia tai kanoja. Aasit vetivät tien vierressä kärryjä, joissa oli heinää tms.Ennen reissua olimme jo omasta maasta saaneet perunaa, hernettä, mangoldia, salaattia ja yksittäisiä tomaatteja. Kun tulimme reissusta totesimme pulloista tehdyn kastelujärjestelmän toimineen ja saimme kerättyä ensitöiksemme kasan kurkkuja kasvihuoneesta. Huonojen kelien vuoksi tomaateista valtaosa on vielä vihreitä.Pavut eivät tänä vuonna onnistuneet, valtaosa jäi itämättä ja ne vähätkin saivat alkukesästä kylmää. Sipulia tuli myös niin, että omaa sipulia riittänee jouluun asti. Porkkanat annan olla hetken vielä maassa.

Iloksemme huomasimme, että omenapuuvanhuksemme innostuivat tänä vuonna tuottamaan mukavasti omenaa. Kaikkinensa, vaikka tämän vuoden kasvatuksemme olivat vähän retuperäisiä, saimme kuitenkin ihan mukavasti satoa melkein kaikesta mitä kasvatimme.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti