tiistai 23. elokuuta 2016

Hiilloksella savustettu kala - pula-ajan ruokahaaste

Haastoimme itsemme syömään kotiruokailut viikon ajan pula-ajan keittokirjan ohjeilla. Eilen oli haasteen kolmas päivä.

Olimme heti alussa huomanneet kirjassa yhden ohjeen, jota halusimme kokeilla; hiilloksella savustettu kala. Olemme kerran ennen savustaneet kalaa ja sen teimme sähkösavustimella. Silloin kala oli hyvää ja nyt oli mahdollisuus testata toista tapaa. Kävimme lauantaina ostamassa kalaa, ja löysimmekin mielestäni suhteellisen edukkaasti lohta. Kilo kirjolohta lähti kaupasta mukaan n. kympillä. Viikonloppuna emme kuitenkaan ehtineetkään lohta tehdä, joten tämä ns. parempi ruoka tulikin sitten maanantaille. 

Tommi tuli kotiin ennen minua ja pikkumiestä, ja hän olikin aloittanut nuotion laittamisen. Kalan kanssa keitimme uusia perunoita ja lämmitimme edellisen päivän sienikastikkeen lopun.


Hiilloksella savustettu kala


3/4-2 kg painava lahna, ahven, säynävä, silli, siika, lohi tms. (hauki tai turska ovat liian rasvattomia)
1-2 tl suolaa


Kala perataan, huuhdotaan ja kuivataan käärepaperiin. Se hierotaan suolalla sisältä ja päältä. Voipaperia rasvataan lardilla (käytimme voita) tms. Kala kääritään voipaperiin, jonka rasvattu puoli on kalaa vasten. Voipaperin on oltava niin suuri, että siitä saadaan nyytti, jonka sisällä kalan mehukkuus hyvin säilyy. Jos kala on suuri, kääritään se vielä hiukan kostutettuun sanomalehtipaperiin, jonka päälle pannaan kuiva suuri sanomalehti. Pienehkön esim. 1 kg:n painoisen kalan saattaa kääriä vain kahteen kuivaan kunnolliseen suureen sanomalehteen.Käärö asetetaan pesän hiillokselle. Sanomalehtien annetaan palaa kalaa varovasti hiilloksella kerran kääntäen. Kun voipaperikin alkaa ruskettua, otetaan käärö hiillokselta ja paperit poistetaan. 1kg painavan kalan kypsyminen kestää tavallisesti noin 20 min., suuremman tietysti vähän kauemmin.

Kala tarjotaan kuumana aamiais- tai päivällisruokana perunoiden kera. Se sopii myös kylmänä voileipäpöytään. - Erinomaista kalaretken nuotiokalaa yhtä hyvin kuin vaativan voileipäpöydän herkkua.


Käärimme lohen kahteen leivinpaperiin ja kahteen kuivaan sanomalehteen. Hiillos hehkui punaisena kun laitoimme paketin sinne. Sanomalehti roihahti samantien palamaan ja ei mennytkään kuin hetki, niin paketti oli mustan ja hiiltyneen paperin ympäröimä. Tässä vaiheessa totesimme hiilloksen olleen ehkä liian kuuma vielä.

Tommi kostutti pakettia hieman lasten kastelukannulla. Tämän jälkeen paketti sai olla hiilloksessa n. 20 minuuttia. Kun paketti tuotiin sisälle, odotimme jännityksellä onko kaikki paperit mahdollisesti palaneet päältä. Päällimmäinen leivinpaperi oli kärähtänyt, mutta sisempi paperi oli vielä ehjä. Kun kuorimme paperin lohen päältä, alta paljastui kypsä ja kaunis kala.

Ruoka oli oikein maistuvaa ja hintaa tälle ruualle tuli n. 2 euroa annokselta. Perunat olivat jälleen omasta maasta, joten jos tehdään ostoperunasta, hintaa tulee vähän yli kaksi euroa. Lohesta jäi mukavasti vielä seuraavalle päivällekin.

Ruuan kyljessä sekä iltapalaksi nautittiin oman maan porkkanoita. Nypin kaikki porkkanat pois maasta ja niitä tulikin hyvä määrä, ensi vuonna laitetaan niitä enemmän kasvamaan. Porkkanat olivat makeita ja herkullisia, ja pikkumies pyysikin niitä jatkuvasti lisää. Voiko siinä kieltääkään? No, ei tietenkään voi.


Seuraavaksi ajattelin leipoa leipää tai sämpylöitä, ja ruuaksi... en vielä tiedä.  


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti