Toiveeksi eiliselle päivälle muodostui ciabatta-leipä, sillä meillä oli illaksi punaviiniä ja sen kanssa olisi kiva napostella jotain. Ciabatta-leivän teko ei ole nopeaa, sillä taikinaa kohotetaan pitkään, yli kaksi tuntia. Leivän ja punaviinin kanssa nautittavaksi laitoin ostoslistalle vielä basilikaa, tomaatteja, mozzarellaa sekä napostelujuustoja. Rakastan basilikaa ja tomaatin kanssa se on mielestäni kuin taivaassa solmittu liitto. Meillä alkoi talviloma, joten halusin vähän herkuttelua.
![]() |
Valkosipulia, valkosipulia... |
![]() |
Tuoretta basilikaa, sopii loistavasti tomaatin kaveriksi. Ehkä joskus minulla on omaakin basilikaa. Se on vaan valitettavasti yksivuotinen. |
Loman makuinen ciabatta
Ohjeesta tulee kaksi leipää. Ciabatta tarkoittaa suomeksi tossua tai tohvelia, joten se saa ulkoisesti näyttää kotitekoiselta ja epätasaiselta. Leipä maistuu parhaimmalta tuoreena.25 g hiivaa
5 dl haaleaa vettä
2 tl suolaa
9 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl siirappia
maun mukaan lisäksi yrttejä esim. basilikaa, valkosipulia tai vaikkapa oliivisiivuja ja aurinkokuivattua tomaattia.
- Liuota hiiva haaleaan veteen. Lisää suola ja puolet vehnäjauhoista. Sekoita löysäksi seokseksi. Lisää seuraavaksi oliiviöljy, siirappi, mahdolliset yrtit ja ruisjauhot. Alusta taikinaan loput vehnäjauhot. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Taikinan päälle hieman jauhoja ja peitä kulho liinalla. Kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa n. 2 tuntia. Meillä kun on talossa aika viileää, hyödynnän kohotukseen usein uunia. Laitan uunin päälle 30 asteeseen ja taikinan sinne kohoamaan.
- Kaada taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa ilmakuplat pois. Jaa taikina kahteen osaan. Muotoile osat kahdeksi pötköksi ja painele litteähköiksi jauhoisilla käsillä. Peitä liinalla ja anna vielä kohota puolisen tuntia.
- Paista 250 asteessa, uunin alatasolla 20 minuuttia. Voit laittaa uuniin vesikulhon, jotta leivän pinnasta tulee rapea.
![]() |
Iltapala kahdelle. Ciabattaa, juustoja, basilika-tomaattisalaatti ja punaviiniä. |
Lettuja herkkusuille
4 munaa
10 dl maitoa (voi korvata kivennäisvedellä)
5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
25 g voita sulatettuna
Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää joukkoon vatkaten maito, jauhot, suola ja sokerit sekä rasva. Anna taikinan turvota puolisen tuntia. Paista voin kanssa kuumassa pannussa.
Ihanan kuuloinen ohje. Olen viimeksi tehnyt gluteenitonta leipää valmiistajauhoseoksesta, mutta lisäsin joukkoon kuivaamaani nokkosta tuomaan väriä, makua ja terveellisyyttä. Toimihan se, mutta ei nuo gluteenittomatleivät yllä oikeiden leipien tasolle.
VastaaPoistaLeipä oli ihan hyvää, mutta ensi kerralla jätän valkosipulin pois. Valkosipuli tekee hieman "tunkkaisen" maun siihen. Hyvä kun otit nokkosen puheeksi! Nokkosta olen myös joskus laittanut sämpylöihin ja sitä löytyy pakkasesta vielä ja voisikin seuraavaan leipään laittaa joukkoon. Kohtahan se on taas, nokkoskausi :)
PoistaRakenteeltaan tästä tuli kivan kuohkea ja kuitenkin rapeakuorinen. Itse en ole kokeillut gluteenitonta leipää leipoa, lähipiirissäkään ei ole gluteenittomalla ruokavaliolla olevia, joten saa vapaasti leipoa normijauhoilla.
Tätä pitää kokeilla! On ihan totta, että kyllästyy, kun aina samaa, vaikka samalta ne kaupanleivätkin maistuu. Meillä laskee sämpylät aina, vaikka laittasin mitä, ja eipä niistä oikein kahta kertaa samanlaisia tule. Mallasvuokaleipiä oon tehnyt sillointällöin, mutta en saa niihin sitä makua, mitä tahtoisin, ei auta kuin harjotella ja muokkailla ohjetta, jospa se sopiva löytyisi :)
VastaaPoistaSelkeästi tämä on sellaista harjoittelua ja kokeilua, välillä onnistuu paremmin ja välillä huonommin. Sämpylät itsellänikin jostain syystä usein ovat vähän lässähtäneitä.
VastaaPoista