keskiviikko 3. helmikuuta 2016

Lähtökohtana tönö ja viidakko, haaveena talo ja puutarha

Kerronpa vähäsen meidän talostamme ja puutarhasta tai paremminkin villiviidakosta... Varoitus jo ennakkoon, postaus saattaa vähän venähtää...

Talomme tontteineen omisti ennen meitä pariskunta, joka rakennutti talon aikanaan perheelleen. Kotimme on rakennettu vuonna 1973 sen ajan tyyliin. Talossa on pulpettikatto ja kaikki huoneet samassa tasossa. Talossa on myös sisäuima-allas, joka otettiin pois alkuperäisestä käytöstä. Kun talo aikanaan ostettiin, siinä oli myös vanha kylmiö ja pinnat alkuperäisessä asussaan.

Talomme tienpuoleiselta päädyltä kuvattuna. Tiilipäädyt tullaan rappaamaan jollain aikavälillä.

Talon omistanut pariskunta oli selvästi puutarhaihmisiä aikanaan, mutta viimeisinä vuosina talossa asui enää vanha herra leskimiehenä. Pihan hoito oli siis jäänyt vähemmälle loppuaikoina ja jonkinsortin villiintyminen oli alkanut. Paikallinen maaseutuyrittäjä osti talon n. 80-vuotiaalta leskeltä ja teki muutamia pieniä kohennuksia esim. ulkolaudoituksen uusiminen, terassin rakentaminen sekä pihan ja pihatien parantaminen sepelillä. Tarkoituksena tässä oli laittaa paikka myyntikuntoon.

Ostin talon ex-mieheni kanssa lähes kymmenen vuotta sitten. Aloitimme talon remontointia ja ylläpidimme pihaa sen minkä ehdimme. Noina vuosina maalasimme talon, uusimme piipun kokonaan ja poistimme vanhan avotakan käytöstä. Teimme myös pintaremonttia useisiin huoneisiin ja purimme vanhan kylmiön sekä kylpyhuoneen. Avioeron myötä talo jäi muutamaksi vuodeksi tyhjilleen ja luontohan tunnetusti ottaa tilansa aika nopeasti. Talon myynti järkevään hintaan eron jälkeen tuntui mahdottomalta, sillä remontti oli pahasti kesken ja talousalueellamme talouden matalapaine oli jäädyttänyt muutenkin asuntomarkkinoita.

Kohtalo tekee mielenkiintoisia temppuja ja muutaman vuoden päästä olin tilanteessa, jossa minulla oli nikkarointi-intoinen mies ja puolivuotias lapsi. Innostuimme talosta ja päätin lunastaa sen itselleni exältä. Reipas vuosi sitten tehtiin kaupat. Olemme nyt vajaa pari vuotta puuhailleet pihalla ja remontoineet taloa. Talossamme on tehty täydellinen keittiö- ja vessaremontti sekä kodinhoitohuoneen kunnostus. Kylpyhuone on myös lähes valmis. Lisäksi olemme tehneet paljon pintaremonttia ja laittaneet toiseen päähän taloa takan. Jos haluat tutustua tarkemmin tekemäämme remonttiin tai seurata sitä tulevaisuudessa, siitä on olemassa toinen blogi Projekti Villa Tuulia. En tule tässä blogissa käymään kovinkaan syvällisesti remonttiamme, vaikka välillä saatan siitä jotain kertoakin. Ainakin toistaiseksi blogit on tarkoitus pitää erillään.

Vessa ennen remonttia, ihanat retrotapetit ja keltainen muovimatto.

Vessa remontin jälkeen, lattiamateriaali tulee tosin vielä vaihtumaan.
Vanha keittiö purkuvaiheessa. Kaikki poistettiin levyjä myöten.
Keittiö purkamisen jälkeen. 
Keittiö lähes valmis. Katto on vielä kesken ja lattiamateriaali tulee vaihtumaan jossain vaiheessa.

Keittiö toisesta kulmasta katsottuna. Vielä on vähän ylimääräistäkin tavaraa.

Piha oli todella villiintynyt (ja on pitkälti edelleenkin) kun muutimme perheeni kanssa tähän puolitoista vuotta sitten. Puutarhassa olleet marjapensaat olivat tukahtuneet muun kasvillisuuden alle, vanhat omenapuut olivat kuivuneet ja kuolleet. Vanhan kasvihuoneen lasit olivat vuosien saatossa halkeilleet ja osa tippunut pois. Niitty ja vanha kasvimaa olivat puiden taimien ja melko komean koivikon peitossa. Horsmaa, villiintyneitä puskia ja pitkää heinää. Se on uskomatonta mitä luonto tekee kun saa rauhassa jyllätä.

Talomme kulmalta puutarhaan päin kuvattuna. Tämä on vielä oleskelupihaa. Rakastan tuota vanhaa tammea,
ja pähkinäpuuta en ole vielä raaskinut kaataa, vaikka pitäisi. Haluaisin istuttaa sen siemenistä ensin uuden
puun toisaalle tonttia.

Tässä puutarhan laidalta. Tontti jatkuu isolta osin kuvan ulkopuolelle oikealle.

Tältä näytti tontti kun muutimme puolitoista vuotta sitten. Eipä se kauhean paljon vieläkään ole muuttunut,
mutta vähän kuitenkin. Horsmaa, koivikkoa, risukkoa yms.

Parin kesän aikana olemme aloittaneet pihan laittoa. Kasvihuoneesta poistettiin vanhat lasit, siihen tehtiin väliaikainen katto muovista. Kasvihuone on jaettu kahtia, toisella puolella on kasvihuone ja toisella viherhuone. Projekti on vielä kesken, mutta tomaattia seinättömässä kasvihuoneessa kasvatettiin jo viime kesänä. Olemme istuttaneet myös uusia marjapensaita (vadelmaa, punaista- ja mustaviinimarjaa sekä tyrniä), muutaman viiniköynnöksen sekä omena-, luumu- ja kirsikkapuita. Lisäksi muutamia monivuotisia yrttejä sekä mansikkaa ja köynnöspinaattia.

Viime kesänä meillä oli myös salaattia, sipulia ja perunaa. Omia sipuleita ja perunoita syötiin lähes jouluun asti, joten ensi kesänä laitetaan vähän enemmän. Peruna- ja sipulimaa tehtiin horsmien valtaamalle alueelle. Ajatus on kasvattaa kasvimaa-aluetta pikkuhiljaa, horsmien raivaamisessa on vain reipas työ. Tällä hetkellä meillä ei ole traktoria eikä edes jyrsintä. Jyrsin saatiin tosin viime vuonna lainaksi, joten ei ihan käsipelillä kaikkea tarvinnut tehdä. Koivikosta on tarkoitus osa myös karsia pois. Osa varmasti jätetään, mutta kauemmaksi tonttia, etteivät vie kaikkia ravinteita kasvimaalta. Tontilla on kokoa n. 1,5 hehtaaria, joka on meille aivan riittävä. Tontin koko antaa mahdollisuuksia laajentaa tekemistä tarvittaessa ja se antaa tilaa myös haaveille.

Vanhasta kasvihuoneesta poistettiin rikkinäiset lasit. Kasvihuone jaettiin tässä vaiheessa kahtia
Kasvihuoneen pohjalle laitetiin muovi ja valkoinen koristekivipäällyste.
Kasvihuoneen puolelle tuli istutuslaatikot.

Kasvihuone katettiin väliaikaisesti muovilla. Toiseen päähän tuli kesähuone ja toiseen päähän kasvihuone. Seuraavana
projektissa mietitään katto- ja seinäratkaisut ja somistetaan kesähuone kevyillä kankailla.

Kesähuone puolivalmiina. Saimme vanhoja ladon lautoja ja niistä
tehtiin väliseinä. Kalusteet ostettiin kirpparilta. Vielä vähän somistusta.

Olen alusta asti rakastanut tätä taloa ja sen pihapiiriä. Talon pohja on järkevä ja remontoinnin yhteydessä puretut seinät ja muut muutokset ovat entisestään parantaneet kokonaisuutta. Talo on hieman liian iso meidän perheelle, mutta toisaalta antaa paljon mahdollisuuksia erilaiselle toiminnalle. Talo ei ole ihan tien vieressä ja suurin osa pihasta avautuu tiestä poispäin metsän suuntaan, saamme siis puuhailla rauhassa ilman näkyvyyttä tielle tai naapureihin. Naapureita on kuitenkin kohtuullisen lähellä, joten emme aivan erakkoina elä.


Aloitettu leikkialueprojekti. Meillä on alueella leikkimökki, liukumäki, keinu ja trampoliini. Lisäksi vanha puuvene, josta
teemme hiekkalaatikon ensi kesäksi. Alueella kasvaa myös marjapensaita ja hedelmäpuita.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti