tiistai 9. helmikuuta 2016

Villiyrttien lumoissa

Vuosi sitten keväällä kuuntelin messuilla Sami Tallbergin puheenvuoroa villiyrteistä. Sami on kirjoittanut aiheesta kirjan (tai useitakin) ja käyttänyt villiyrttejä työssään ravintola-alalla jo pitkään. Sami kertoi puheenvuorossaan erilaisista villiyrteistä ja miten niitä voi käyttää ruuanlaitossa, hän myös antoi vinkkejä minkä villiyrtin maku on samankaltainen minkäkin kasvatetun yrtin kanssa. Innostuin tuosta puheenvuorosta ja päätin, että tutustun aiheeseen paremmin.

Tilasin Samin kirjan ja päätin, että opettelen hyödyntämään villiyrttejä myös meidän keittiössä sekä lääkekaapissa. Jotta en hurahtaisi asiaan liiaksi ja innostus säilyisi, tein sellaisen päätöksen, että ensimmäisenä kesänä keräilen tuttuja kasveja ja koitan niistä tehdä simppeleitä juttuja. Sen jälkeen opettelen joka vuosi jonkun uuden villiyrtin tai ennestään tutun yrtin uuden käyttötavan. Lisäksi opettelen yhden uuden ruokasienen joka vuosi.

Ostin viime vuonna Sami Tallbergin Villiyrtti keittokirjan
Viime kesänä käytin ensimmäistä kertaa nokkosta, teimme siitä teetä ja käytin sitä myös esim. sämpylöissä ja keitoissa. Kuusenkerkkäsiirappia valmistin kokeeksi myös ja salaatteja teimme voikukasta, koivunlehdistä, metsämansikan lehdistä ja siankärsämöistä. Ketunleipiä laitoin koristeeksi keiton päälle.

Hortailun koin viime kesänä hauskaksi puuhaksi ja puutarhan entiset rikkaruohoalueet saivat aivan erilaisen merkityksen. Ensimmäistä kertaa olin innoissani, että tontiltamme löytyy alue, joka on täynnä nokkosia. Nokkonen olikin viime kesän kerätyin villiyrtti meidän pihallamme.

Nokkosia odottamassa kattilassa käyntiä

Koitin tehdä horsman kukista mehua, ei maistunut oikein miltään.
Täytyy kokeilla ensi kesänä uudelleen, toisella reseptillä.
Villiyrttikausi on alkamassa parin kuukauden päästä jälleen, odotan jo innolla, sillä tänä vuonna aion tehdä lisää kokeiluja noista viime kesän yrityksistä. Tontillamme kasvaa monenlaista ja on upeaa jos voisimme hyödyntää pihapiirimme kasvistoa mahdollisimman monipuolisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti