torstai 18. helmikuuta 2016

Voihan sähkölasku!!!

Tänään tuli sähkölasku kolmelta edelliseltä kuukaudelta... reipas 400 euroa!! Järkyttävää! Suurin osa laskusta oli syntynyt tammikuussa kun oli melkoisen kylmä.. Meillähän kämppä oli pahimmillaan alle viisitoista astetta. Jouduimme laittamaan pari extra-lämmitintä ja lisäksi hankimme samoihin aikoihin infrasaunan, jota lämmitimme alkuun joka päivä.

Lämmönhukka on talossamme hurja, sillä keskellä remonttia meillä on purettua sisäkattoa ja levytön pikkueteinen, näiden kautta lämpö karkaa. Ensi talveksi nämä on saatava kuntoon. Mutta, siihen nähden, ettei meillä ole sähkölämmitystä, on lasku aika kamala. Eniten pelottaa, mitä meidän sähkölaskut ovatkaan kun Caruna nostaa hintoja.

Ollaan Tommin kanssa puhuttu koko tässä talossa asumisaika erilaisista vaihtoehdoista mitä tulee energiaan. Kauhean paljon ei sinällään ole vaihtoehdoista kokemusta tai tietoa, mutta jotain täytyy tehdä. Uskon, että paras systeemi olisi yhdistää eri tapoja. Ollaan pyöritetty ajatuksissa jonkinlaista yhdistelmää tuuli- ja aurinkoenergiasta. Meillähän on lisäksi puulämmitys öljylämmityksen tukena, tällä hetkellä toisessa päässä taloa, mutta myöhemmin molemmissa päissä, ja lisäksi saunassa. Omalta tontilta on tarkoitus kaataa useita puita, joten hetkeksi riittää niistä poltettavaa. En kyllä yhtään osaa arvella minkä verran tarvittavasta energiasta olisi mahdollista saada aurinko- ja tuulienergiaa hyödyntäen. Siis jos olisi aurinkopaneelit katolla ja esimerkiksi yksi tuulivoimala.

Meillä on aurinkoinen tontti, johon paistaa koko päivän. Myös tuulivoimalalle löytyisi varmasti sopiva paikka.

Sähköä käytetään meillä öljylämmityksen pyörittämiseen, veden pumppaukseen kaivosta sekä tietenkin valaistukseen ja elektroniikkaan sekä kodinkoneisiin. Meidän pitäisi jollain aikavälillä ratkaista lämmitys ja ostosähkön korvaus. Meillä on todella aurinkoinen tontti ja paljon kattopinta-alaa, sillä talomme on yhdessä kerroksessa. Toisaalta tuulta on myös riittänyt viime vuosina ihan reippaasti.

Olen jonkin verran tutkaillut hintoja ja tarjontaa. Meillä on täällä Salossa aurinkoenergiaan erikoistunut yritys Arevasolar, jonka hinnat eivät mielestäni vaikuttaneet pahalta. Tuulivoimalle en löytänyt firmoja, joiden sivuilta olisi löytynyt hintoja. Mistä olette hankkineet aurinkopaneelinne tai tuulivoimalanne? Oletteko löytäneet kohtuullisen hintaisia, mutta hyvälaatuisia systeemejä?

Kertokaahan myös te joilla on kokemusta, minkä verran tuuli- ja aurinkosähköllä olette saaneet korvattua ostosähköä? Ja minkälaisella välineistöllä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti