tiistai 23. helmikuuta 2016

Kirja-arvostelussa: Siementen kerääminen, säilyttäminen ja vaihtaminen

 
 

"Siementen kerääminen talteen on jännittävimpiä puutarhanhoidon tehtäviä. Silloin viljelykausi on lopuillaan ja on pohdiskelun aika. Nautin koko prosessista siementen keräämisestä niiden säilyttämiseen ja jakamiseen ystävien kanssa." Josie Jeffery 
 
Päädyimme sunnuntaiajelulla Kasvihuoneilmiöön Nummi-Pusulaan. Siellä oli kirjaosasto, jossa oli erilaisia puutarhaan ja pihapiiriin liittyviä kirjoja. Silmiini osui Josie Jefferyn Siementen kerääminen, säilyttäminen ja vaihtaminen, jota olin nähnyt jonkun kehuvat jossain facebook-ryhmässä. Kirjan kansi kertoo, että Josie Jeffery on siemenaktivisti ja ruohonjuuritason puutarhuri. Hän opiskeli kasvitiedettä Brightonin yliopistossaa on kirjoittanut useita puutarhaoppaita. Kirjan englanninkielinen alkuteos on Seedswap. The Gardener's Guide to Saving and Swapping Seeds. Kirjan on suomentaneet Irina Siimes ja Lauri Niskanen ja asiakirjatarkistaneet Ulla ja Pertti Salo.

Mielestäni suomennustyössä on tehty hyvää työtä, kirjaa ei ole yksin suomennettu, vaan se on toimitettu Suomeen sopivaksi. Kirjasta löytyy mm. suomalaisia toimijoita, joilta voi hankkia siemeniä. Kirja on jaettu muutamaan eri osaan. Aluksi kerrotaan siementen vaihtamisesta, sen syistä ja miten sitä voi harrastaa. Toisessa osassa kerrotaan siemenpankeista, minkälaisia pankkeja on ja miten sellaisen voi perustaa. Kolmas, erityisesti itseäni kiinnostava osa, on siementen kerääminen ja säilöminen. Lisäksi kirjasta löytyi usein kysyttyä, siemenkirjastot sekä sanasto.

Siementen keräämis- ja säilömisosiossa oli hyviä neuvoja eri vihannesten, salaattien, yrttien ja kukkien siementen keruuseen ja säilömiseen. Jokaisesta kasvista oli kuvaus, kylvämisohje, itämisaika, kasvin hoito, tuholaiset ja taudit, sato, siementen kerääminen, erityistarpeet sekä vaikeusaste ja siementen elinikä. Kuvaukset ja ohjeet vaikuttivat melko selkeiltä ja ainakin osittain riittäviltä. Osasta kasveja löytyi kuva siemenistä ja kasveista, mutta osassa kuvat olivat hieman epäselviä. Suurin puute kirjassa olikin kuvitus, olisin kaivannut ehkä selkeämpää, jopa piirroskuvaa siitä, missä tarkalleen siemenet kasvissa sijaitsevat ja sen lisäksi kuvia siemenistä. Kuvitusta olisi siis voinut hieman tarkemmin miettiä.

Kaiken kaikkiaan kirja on mielestäni oiva yleisteos, josta saa hyödyllisiä vinkkejä ja pääsee siementen keräyksen alkuun. Aion heti jo seuraavista istutuksista tutkia mahdollisuuksia kerätä siemenet talteen. Se on mielestäni suuri askel matkalla kohti omavaraisuutta jos ei tarvitse ostaa siemeniä kaupasta, vaan saa omista kasviksista siemenet seuraavalle vuodelle ja ehkäpä jopa sitä seuraavalle. Ihanteellisintahan olisi kerätä siemeniä useana vuonna ja käyttäessä ottaa muutamasta erästä siemeniä yhtä aikaa. Näin ei haittaa jos joku erä ei toimikaan ja satoa tulee silti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti