maanantai 1. helmikuuta 2016

Millä pesisin hiukseni?

Helsingin Sanomissa oli pari päivää sitten juttu pesuaineiden ja kosmetiikan allergisoivista aineista. Jutussa kerrottiin satojen ihmisten herkistyvän vuosittain pesuaineissa, voiteissa ja kosmetiikassa käytetystä säilöntäaineesta nimeltä metyli-isotiatsolinoni (MIT). Jutussa kerrottiin myös, että jossain vaiheessa kemikaaleissa käytettyjen parabeenien epäillyistä vaikutuksista hormonitoimintaan seurasi valmistuksessa vaihto MIT:iin, joka aiheuttaa näitä terveysongelmia ihan epidemiaksi asti. Eli vasta epäilyksen alaisesta tuotteesta syntynyt hysteria on ikäänkuin pakottanut vaihtamaan sitten näihin jo epäterveelliseksi todettuihin aineisiin. Hmm.. mikä on sitten pahempi tai parempi lopulta, sitä ei ehkä kukaan tiedä?

Kyllä nämä uutiset ja lisääntyvä tietoisuus siitä, miten paljon itseemme tungemme joko suun tai ihon kautta kaikenlaista ylimääräistä, pistää todellakin miettimään. Olen monta kertaa pohtinut kuinka paljon tällä kaikella on vaikutusta terveyteemme. Esimerkiksi syöpään sairastuu nykypäivänä muistaakseni n. joka 5. ihminen, se on aika paljon se. Minkä verran näihin lukuihin vaikuttaa kaikki se ylimääräinen, kehoon kuulumaton?

Itse en ole mitenkään kauhean aktiivinen kosmetiikan käyttäjä. Meikkaan ainoastaan silloin kun lähden juhliin, enkä käytä juurikaan mitään rasvoja. Jalkahoidon teen itselleni ajoittain ja hammastahnaa, dödöä ja hiuslakkaa käytän. Kun mietin aikaa taaksepäin, on tilanne ollut itseasiassa aina samanlainen. Minulla on melko hyvä iho, välillä tosin vähän kuiva ja helposti punaiseksi muuttuva. En ole koskaan kärsinyt finneistä eikä minulla ole näin nelikymppisenäkään häiritsevästi ryppyjä. Kohdallani meikkien ja rasvojen käytön muuttaminen on lähtökohtaisesti melko helppoa. On minulla kuitenkin kaksi pahetta tähän liittyen. Olen värjännyt aktiivisesti hiuksiani yli kaksikymmentä vuotta. Yleensä värjään itse, mutta välillä myös kampaamossa. Lisäksi minulla on rakennekynnet.

Joka kuukausi käyn huollattamassa kynteni uuteen tyyliin.

Hiusten värjäyksen lopetin vajaa puoli vuotta sitten. Aloin todella miettiä riskiä allergisoitua hiusväristä. Olen viime vuosina saanut allergisia oireita asioista joista en aiemmin ole kärsinyt ja aloin miettiä kuinka iso riski on allergisoitua hiusvärille, etenkin kun sille on altistunut näinkin pitkän ajan. Odottelen kovasti, että hiukset kasvavat ja sen mukana vanha väri. Tämä välivaihe on aika järkyttävä kun isossa osassa hiusta on vielä vanhaa väriä. Olen kuitenkin sitkeästi jatkanut väritöntä linjaani ja odotellut miltä oma hiusvärini nykyään näyttää.

Rakennekynnet olen päättänyt toistaiseksi vielä pitää, se on ollut se oma juttuni kun en muuten ole itseäni kovinkaan paljon hemmotellut. On mahdollista, että jossain vaiheessa luovun kynsistäni, mutta sen aika ei ole vielä.

No mitä sitten olen ajatellut tehdä hiusvärin käytön lopettamisen lisäksi?

Haluan kiinnittää seuraavaksi huomiota käyttämiimme pesuaineisiin. Kaikkea ei varmastikaan tulla lopettamaan tai muuttamaan, ainakaan heti, mutta lähdemme tekemään kokeiluja. Haluaisin kokeilla shampoon vaihtamista luonnonmukaisiin aineisiin, miettiä peseytymistä yleensäkin ja mahdollisesti tehdä muutoksia myös pyykinpesussa. Mieheni Tommi on myös kiinnostunut olemaan mukana kokeilussa. Lapsemme pesuhetket ovat tällä hetkellä muutenkin vain vesipesuja, joten hänelle muutosta ei sinällään tule.

Olen kuullut juttuja shamppoon korvaamisesta pelkällä vesipesulla tai sitten kananmunan tai ruokasoodan käyttämisestä hiusten pesussa. Sooda tosin ilmeisesti kuivattaa jonkin verran. Jotkut ilmeisesti myös käyttävät noita tapoja sekaisin ja osa sekoittaa siihen vielä ajoittaiset shampoopesut. En ole vielä itse tutustunut riittävän hyvin kaikkiin vaihtoehtoihin, joten ihan vielä ei ole kokeilujen aika.

Toivoisin myös vinkkejä näihin muutoksiin. Oletko sinä tehnyt tällaisia muutoksia elämässäsi? Minkälaisia kokeiluja olet tehnyt, mitä kokemuksia niistä, tai onko sinulla jo nyt jokin toimiva käytäntö?


5 kommenttia:

 1. Moi. Löysin blogiisi tänään, kivalta vaikuttaa :) Itse aloin viime vuonna aktiivisesti karsimaan turhia kemikaaleja elämästäni ja löysinkin lopulta peseytymiseen loistavan tuotteen: Meine Base -mineraalisuola. Voin lämpimästi suositella. Pesen sillä niin kasvot, kropan kuin hiukset. Millään shampoolla en ole koskaan saanut hiuksia niin puhtaaksi kuin tällä. Alkuun latvat vähän kuivuivat, mutta nyt kun olen pessyt tällä jo useita kuukausia, latvatkin ovat paremmassa kunnossa. Kasvojen iho tykkää tästä tuotteesta myös.

  Hyviä käyttövinkkejä ko. tuotteelle löytyy esim. täältä: http://blogit.kaksplus.fi/kotitalouskriisi/vanha-suola-kaunistaa/

  Googlella löytyy lisää tietoa.

  VastaaPoista
 2. Moi, kiitos vinkistä! Täytyypä tutustua tuohon mineraalisuolaan ja laittaa vaikka kokeilu käyntiin. Mistä olet ostanut tuota?

  VastaaPoista
 3. Meine Basea saa apteekista tai luontaistuotekaupoista tai tietty netistä tilaamalla, esim. ruohonjuuri tai sinunapteekki. Itse ostin viimeksi jo puolentoista kilon purkin :D Hinta voi tuntua kertaostoksena kalliilta, mutta tuote on todella riittoisaa ja itse en ainakaan osta/tarvitse enää ollenkaan kasvojen puhdistusainetta, kasvovettä, suihkusaippuaa, shampoota tai hoitoainetta, joten säästöä tulee toisesta päästä :)

  VastaaPoista
 4. Täytyypä käydä apteekissa... Otan tämän testaukseen ja kerron sitten minkälainen kokemus minulle tästä tuli :)

  VastaaPoista
 5. Kiva, odottelen mielenkiinnolla mitä pidit :)

  VastaaPoista