sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Ei kaupan leivälle

Reipas kuukausi sitten päätin, että meidän perhe siirtyy ostoleivästä itse leivottuun leipään. En ole mikään tottunut leivän leipoja, joten päätös vaatii erilaisten reseptien kokeilua ja opettelua. Olen silloin tällöin vuosien varrella leiponut sämpylöitä, joista yleensä on tullut aika mauttomia. Jouluiksi olen leiponut jo useamman vuoden saaristolaisleipää ja siinä olen mielestäni onnistunut ihan hyvin.

Nyt kuukauden aikana olen leiponut kahdesti sämpylöitä, kahdesti pataleipää ja kerran piimälimppua. Mitenkään kokeneeksi leivänleipojaksi minua ei siis vieläkään voi kutsua. Tavoitteenani on kokeilla monia erilaisia reseptejä, kokeilla muokata niitä ja löytää/luoda useampi hyvä resepti, joita vaihdellen voisimme pärjätä omalla leivällä.

Tällä kertaa päätin leipoa sämpylöitä. Tsekkailin netistä muutamia ohjeita ja päätin muokata ohjeiden perusteella oman reseptin. Söimme sämpylöitä iltapalaksi ja täytyy sanoa, että tämä on tähän asti parhaimman makuiset sämpylät mitä olen onnistunut telemään, koko perhe tykkäsi.

Kaurahiutalesämpylät


Osassa sämpylöistä on auringonkukan siemeniä ja toista puolta en koristellut.
5 dl maitoa
50 g hiivaa
5 dl kaurahiutaleita
0,5 dl siirappia
1 rkl suolaa
n. 1 rkl seesamin siemeniä
n. 2 tl kuivattua basilikaa
n. 6 dl vehnäjauhoja
50 g voita

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva. Lisää kaurahiutaleet ja laita seos lämpimään vesihauteeseen n. 25 minuutiksi. Lisää loput ainekset ja vaivaa pehmeäksi taikinaksi. Pyörittele sämpylät pellille, käytä pyörittelyssä jauhoja. Taikinasta tulee n. 20 sämpylää. Kohota lämpimässä esim. 30 asteisessa uunissa.


Päälle voi laittaa seesaminsiemeniä tai auringonkukan siemeniä. Paista 225 asteisessa uunissa n. 10 minuuttia. Kun sämpylät ovat saaneet väriä, ne ovat valmiit. Parhaimmillaan tuoreina.


Itsetehdyssä leivässä on yksi huono puoli. Se ei koskaan säily kovinkaan pitkään maistuvana. Viimeksi tekemäni piimälimppu kyllä oli melko hyvää vielä muutaman päivän jälkeenkin, koitan muistaa jakaa senkin ohjeen jonain päivänä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti