maanantai 29. helmikuuta 2016

Kaupassakäynti vähemmälle

Päivittäistavaraostosten tekeminen on aina jonkinlaista tuskaa. Rahaa kuluu kauppareissulla aina yllättävän paljon riippumatta siitä lähteekö sieltä hakemaan maitoa tai hammastahnaa. Tuntuu, että aina kauppaan mennessä kuluu vähintään 20-30 euroa, vaikka ostaisi miten vähän tahansa. Päivittäistavaraostosten tekeminen ei muutenkaan ole hauskaa touhua, yleensä kun mukana on myös parivuotias pikkumies.


Säästääksemme aikaa, rahaa ja hermoja sekä pienentääksemme hävikkiä, päätimme viime syksynä siirtyä suunnitelmalliseen ostosten tekemiseen. Idea on se, että käymme pääsääntöisesti vain kaksi kertaa kuukaudessa tekemässä päivittäistavaraostoksia. Näillä ostoskerroilla ostetaan lähes kaikki ruuat ja päivittäistavarat, mitä tarvitsemme seuraavan kahden viikon aikana. Sen lisäksi käymme kaupassa välissä vain ostamassa maitoa, joka ei säily kahta viikkoa. Tällä tyylillä kauppalaskumme on lähes aina sama, vajaa 200 euroa kahdelle viikolle. Hävikki on myös kohtuullisen pientä, sillä ostamme vain sen mitä tarvitsemme.

Jotta tämä onnistuu, olen tehnyt kolme erilaista ruokasuunnitelmaa kahdelle viikolle. Suunnitelmat sisältävät erilaisia ruokia, jolloin saamme vaihtelua syömiseen. Useimmat ruuista ovat sellaisia, että yhdestä kokkauksesta syö 2-3 päivää, ja välillä riittää vielä pakkaseenkin. Tämän lisäksi minulla on kännykässä erilaisia kahden viikon kauppalistoja, joihin on otettu ruokasuunnitelmiin tarvittavat ainesosat. Kauppalistoilla on tietysti myös perustarvikkeet listattuna (vaipat, sokerit, jauhot, mausteet, vessapaperit yms.). Perustarvikkeiden tarve katsotaan ennen kauppareissua ja listalta viivataan yli se mitä ei sillä kertaa tarvita.

Meillä tehdään isoja määriä kerralla. Samaa ruokaa syödään muutamana päivänä peräkkäin ja loput pakastetaan.

Normaalisti syömme kaikki päivällä töissä tai päiväkodissa eli kahdeksi viikoksi tarvitaan iltaruuat ja iltapalat sekä viikonloppujen ruuat sekä aamu-, väli- ja iltapalat. Pyrimme myös ennakoimaan vaippojen, vessapaperin ja lääkkeiden tarpeet, joten ostamme nekin samalla reissulla jos näyttää että loppuvat kahden viikon aikana.

Esimerkki meidän kahden viikon ruokalistasta:

  • Kaalilaatikko (tästä syö 3 kertaa)
  • Jauhelihakastike ja spaghetti tai perunat (tästä syö 2 kertaa)
  • Broilerikiusaus (otetaan pakasteesta, jollain kokkauskerralla jäänyt yli, tästä syö 2 kertaa)
  • Uunikalaa ja muusia (tästä syödään 2 kertaa)
  • Sienikeitto (tästä syödään 2 kertaa)
  • Hernekeitto (tästä syödään 2 kertaa)
  • Makkarakeitto (tästä syödään 3 kertaa)
  • Karjalan paisti (tästä syödään 3 kertaa)

Lisäksi väli-, aamu- ja iltapaloina:

  • Hedelmiä
  • Puuroa
  • Jogurttia
  • Leipää
  • Juureksia

2 kommenttia:

  1. Meillä on tuosta ruokalistasta ollut usein puhetta, mutta se on aina jäänyt puheen tasolle. Toivottavasti tämä nyt sytyttäisi minussa jonkun kipinän :) Syömme töissä eväitä, niitä edellisen päivän tähteitä ja mies monasti mikroruokia... Mutta jos asiaan oikein keskittyisi, sen saisi silti varmasti toimimaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti suosittelen! Vaatii aluksi hieman työtä tehdä listat ja suunnitelmat, mutta sen jälkeen kaupassakäynti ja arki on helppoa. Lisäksi aina tietää minkä verran menee rahaa ja toisaalta on helppo myös tinkiä jos on tarve. Jos on tiukka kuukausi, katsoo vain listan läpi ja korvaa kalliimpia ruoka-aineita edullisemmilla. Jopa mies jaksaa lähteä ruokakauppaan kun tietää, että se on vain kaksi kertaa kuukaudessa (joka toinen perjantai) ja kauppalista on jopa järjestetty kaupan tuotejärjestyksen mukaan eli kohtuullisen nopeasti pääsee pois :)

      Poista